Tuesday, December 29, 2009

NEMIRNI

Reprizirao sam NEMIRNE Kokana Rakonjca. Iako se ovaj film može smatrati njegovim calling cardom, realno, možda je reč o naslovu iz njegovog opusa kog je zaista najviše pregazilo vreme. NEMIRNI i dan-danas imaju svežinu koncepta odnosno imaju koncept koji i danas u filmovima može da bude svež a to je ideja malog događaja koji počinje da širi svoj uticaj gotovo koncentrično i menja sudbine ljudi.

Međutim, problem je u tome što neke od epizoda koje ilustruju tu ideju i koje čine ovaj film, uprkos pojedinim glumačkim bravurama naprosto ne stoje danas, deluju naivno, u nekim detaljima čak i previše humoristički.

Scenario Dušana Savkovića dakle nije dorastao Rakonjčevoj ambiciji, i u tom smislu NEMIRNI funkcionišu sjajno u pojedinim deonicama dok u nekim drugim potone u sferu proseka srpskog filma 60ih.

Ono što je nesporno jeste da je Rakonjac vrlo energičan u vizuelnom smislu i da donosi niz sjajnih rešenja. Ipak, to nije dovoljno da NEMIRNE izdigne nivoa jako bitnog filma svog vremena čija relevantnost ipak ostaje u tom vremenu.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment