Wednesday, July 13, 2016

CIEN ANOS DE PERDON

Pogledao sam CIEN ANOS DE PERDON Daniela Calparsora, heist film po scenariju Jorgea Guerricachevarrie. Reč je o vrlo solidnom filmu o grupi pljačkaša koji upadaju u banku tokom provale oblaka u Valensiji i shvataju kako nisu došli da pokradu novac već kompromitujuće podatke o moćnom političaru. Kada pljačka krene naopako, dolaze u paradoksalnu situaciju, ni njima ni vlastima ne odgovara da budu uhvaćeni.

Guerricachevarria je napravio zanimljivu inverziju u nekoliko motiva koje film preuzima iz klasičnog filma velike pljačke, ali u osnovi ovo ostaje priča o grupi mannovskih profesionalnih lopova koji su upali u banku i plan im se ne odvija kako su zamislili.

Daniel Calparsoro nudi jasnu i energičnu žanrovsku inscenaciju ali se trudi da glumce istakne u prvi plan jer ovoga puta ima sa kim da radi - glavnu ulogu tumači Luis Tosar i ovaj antiheroj je skrojen baš za njega. Ipak, u nekoliko navrata Tosar mora da prepusti svoj protagonizam Rodrigu De la Serni, i to po diktatu scenarija koji očigledno nije baš do kraja profilisan kao star vehicle za Tosara.

Film je dinamičan i tehnički odlično realizovan, premda ne doseže onu virtuoznost De La Torreovog EL DESCONOCIDO. Pa ipak, zanimljivo je da ovi filmovi dele nekoliko sličnosti. Pored Tosara, tu je i glossy fotografija Josu Inschausteguija i “politička priča” sakrivena iza rutinskog zločina. Čini se da je ovo u izvesnom smislu i profil trilera koje gaji producentska kuča Vaca Films.

Određena sličnost zapleta, pa i fiziononime Luisa Tosara i Jasona Stathama može povezati CIEN ANOS DE PERDON i sa BANK JOBom Rogera Donaldsona, ali Calparsorov film je primarno vezan za jednu lokaciju, dok ovaj drugi prati i posledice pljačke.

Ukupno uzev, CIEN ANOS DE PERDON je efektan španski triler, ispraćen je solidnim uspehom na blagajnama, a očekujem da će biti zanimljiv i našoj publici kada stigne na nekom formatu. 

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment