Saturday, July 9, 2016

LE CONVOI

Pogledao sam LE CONVOI, novi triler Frederica Schoendoerffera. Posle prethodnog filma, Schoendoerffer je morao da orkestrira svoj kambek i LE CONVOI je po mnogim kriterijumima upravo to. Film ima neke zaiste izvaredne domete, pre svega odlično izgleda, u pogledu dizajna, opšte estetizacije, kadriranja, i DP Vincent Gallos zaslužuje sve pohvale. Zatim, akcione scene su izvaredno inscenirane i Schoendoerffer pokazuje da je stvarno na jako visokom nivou. 

Ono što je problem filma jeste svojevrsna dramaturška stagnacija u svakom pogledu te reči. Naime, LE CONVOI ima probleme u stvaranju drame. Možda su me filmovi Michaela Manna razmazili ali navikao sam da gledam kriminale koji apsolutno znaju šta rade, a ponekad oni znaju šta rade a publici nije do kraja jasno. Iako za LE CONVOI ne možemo rei da je u bilo kom trenutku zaista nejasan gledaocu, ima dva problema, publika ima teškoće da dokuči šta junaci hoće da izvedu ali i sami junaci su prilično nespremni pošli u svoju akciju. Naprosto, protagonosti ovog filma jako pate od nedostatka plana B što nas dovodi do nekoliko dramskih čvorišta koja nisu na nivou onoga što je Schoendoerffer postigao na nivou fotografije i akcije.

Kada govorim o dramaturgiji, tu ne mislim isključivo na scenario već i na pojedine montažne aspekte ovog filma i načina na koji je sklopljen. Ali, ipak većina problema ipak kreće iz scenarija, i nekih motivacija koje su postavljene kako bi otvorile neke situacije ali su mogle biti ubedljivije plasirane. To se odnosi na niz motiva, među njima je svakkao ključni, pitanje taoca sa kojim skončaju naslovni drug runneri.

Najjača glumačka karika je Benoit Magimel, ali njemu je posao dodatno olakšan time što je izuzetno cool i od svih junaka filma ponajviše shvata šta treba raditi kada stvari krenu nizbrdo. Ostali nisu baš tako snalažljivi u krizi pa samim tim, nisu ni toliko cool kada krenu nevolje.

Jacques Audiard nas je s druge strane takođe malo razmazio svojim “masnijim” prikazima marokanskog i alžirskog podzemlja, pa u tom pogledu LE CONVOI deluje malo “uopšteno”.

Za standarde evropskog filma, LE CONVOI bi možda mogao da pretenduje i na * * * ali ako imamo u vidu Schoendoerfferov minuli rad i očekivanja, moramo ipak biti malo stroži. Ovaj film je definitivno povratak u formu ali još uvek nije onaj rezultat koji smo od Schoendoerffera očekivali.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment