Thursday, July 14, 2016

NO HABRA PAZ PARA LOS MALVADOS

Pogledao sam NO HABRA PAZ PARA LOS MALVADOS Enriquea Urbizua. Reč je o španskom policijskom trileru koji je u međuvremenu otkupljen za američki rimejk i po poslednjim informacijama Stallone je bio zainteresovan da ga radi. Nažalost, NO HABRA PARA LOS MALVADOS počne dobro ali ne uspeva da dovede do zadovoljavajućeg razrešenja. Urbizu pokušava da ga gazi do kraja i da mnogim dosta mlakim elementima filma da snažniji efekat nego što zaslužuju, ali na kraju krajeva, film ipak ne uspeva da ispuni inicijalno obećanje.

Glavni junak filma je najzanimljiviji element - ovo je kao Torrente koji nije smešan, hardboiled detektiv-ruina koji uzima pravdu u svoje ruke, prilično trapavo. Posle njegovog inicijalnog osvetničkog čina, pokreće se regularna policijska istraga i Urbizu provodi ceo film praveći paralelu između onoga kako ovaj seriozni Torrente rešava stvar a kako to radi by the book istraga. U početku je i to zanimljivo, ali se na kraju pretvara u dupliranje u kome je zvanična istraga redovno na korak iza osvetnika.

Međutim, treći element koji odlazi dođavola kako film odmiče jesu sami negativci koji su predmet istrage. Od dobrodošle low key kolumbijske kriminalne mreže u Madridu, oni prerastaju u neku terorističku pretnju koja daleko nadilazi postavljene okvire Urbizuove priče.

NO HABRA PAZ PARA LOS MALVADOS je film koji polazi od zanimljivih premisa, i u polazištu vrši inverziju nekih tipičnih tropa policijskog filma ali kako stvar odmiče gubi kontrolu nad vlastitom idejom.

Urbizuova režija je prilično sigurna, ali na kraju krajeva ipak ne uspeva a ispravi neke od fundamentalnih problema koje je postavio scenario. Možda će rimejk i prebacivanje u američki milje neke od tih stvari uspeti da popravi. 

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment