Saturday, July 2, 2016

THE BFG

Pogledao sam THE BFG Stevena Spielberga, adaptaciju knjige Roalda Dahla kojom je ovaj veteran pokušao da ponudi autentični autorski pogled na dečji film, da intenzivnije tematizuje detinjstvo, maštu, snove i na tom putu dosta je odstupio od načina na koji se literatura ekrazizuje ovih dana. THE BFG je pisala pokolna Melissa Matheson, koja je pisala i ET, ali THE BFG se razlikuje i od ETa i od drugih kanonskih Spielbergovih radova pre svega zato što nema porodicu u svom centru. Ovde je u centru priče siroče koje pronalazi prijatelja u bajkovitom stvorenju - džinu, ali sa njim definitivno ne formira surogat porodicu. Praktično, porodica se formira tek na samom kraju kada siroče prihvata kraljevska porodica.

THE BFG je rediteljski vrlo dobro i atipično realizovan. Spielberg neprekidno sužava fokus na priču, i u pogledu vođenja likova, pa i kadriranja, i u tom pogledu THE BFG ima izraziti autorski pečat. U tom pogledu. THE BFG odstupa od tipične blokbaster dramaturgije, ima duge scene, karakterne razmene, mahom kroz dijalog, ima dizajn koji je šaren i atraktivan ali nije podložan ilo kakvoj komodifikaciji, u filmu nema ničega što bi dete-gledalac želelo da poseduje posle filma.

U glavnim ulogama su dete-naturščik koje je vrlo dobro, ali nije na nivou Drew Barrymore iz ETa i Mark Rylance kao mo-cap džin, i to svakako dodatno lišava filma nekog ozbiljnog star powera. Stoga, ako uzmemo u obzir postulate adaptacije, same dramaturgije na mikro nivou i glumačke podele, THE BFG ne liči previše na holivudski produkt za najširu publiku.

U tehničkom pogledu, THE BFG je korektan, ali suštinski ne donosi ništa novo. Rylanceova mo-cap uloga u današnjim okolnostima nije toliko ekskluzivna.

Štaviše, rekao bih da me je THE BFG ponajviše podsetio na neke istočnoevropske, sovjetske ili čehoslovačke dečje filmove da su bili urađeni sa ogromnim budžetom. Ne znam koliko je ta kinematografija bila svesna Spielbergva referenca, ali rezultat je upravo to. U svetu u kome roditelji diktiraju šta će deca gledati, THE BFG bi mogao imati dosta uspeha. Ipak, plašim se da su već današnji roditelji odrasli na bitno drugačijim dečjim filmovima. 

Disney će verovatno na kraju priče imati priličan gubitak zbog ovog filma, ali kritička recepcija će mu omogućiti duh život na kućnim formatima i svemu onome na čemu će se posle bioskopa gledati filmovi.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment