Wednesday, July 27, 2016

LIGHTS OUT

Pogledao sam LIGHTS OUT Davida F. Sandberga, i moram priznati da je ovaj dosta kilavi horor bio neprijatno iznenađenje, ne zbog toga što nešto naročito očekujem od Jamesa Wana već zato što je proistekao iz kratkometražnog rada mladog švedskog reditelja kojim je impresionirao producente i dobio posao. Nisam gledao kratki film i ne znam čime je impresionirao, ali LIGHTS OUT nažalost ne deluje kao film koji najavljuje neki novi talenat.

Sandbergov film ne funkcioniše ni na nivou strave ni na nivou elementarne drame i odnosa među likovima, a završni efekat je preplitanje ova dva nedostatka. Naime, s jedne strane, junaci se suočavaju sa stravom koja je toliko intenzivna da deluje poptuno neverovatno kako se odavno sa njom nisu radikalnije obračunali. Činjenica da su junaci sebe doveli u tu situaciju govori o tome da su potpuni moroni, čak i iznad onog standardnog “Ne silazi u podrum”.

Osim toga, Sandberg tretira i dramske scene sa nekom vrstom horor zadrške, pokušaja da izgradi atmosferu i nekakav suspense, čak i tamo gde ne treba da ga bude, gde se grade likovi, i time pokazuje da rediteljski radi u samo jednom ritmu. 

Unutar pojedinačnih sekvenci, Sandberg pokazuje da ima žara pa i smisla za humor ali toga nema dovoljno čak i da bi jednu scenu učinilo vrednom pamćenja.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment