Thursday, July 28, 2016

JASON BOURNE

Pogledao sam JASON BOURNE Paula Greengrassa. Greengrass i Damon su se u ovom filmu vratili u franšizu koju su u ULTIMATUMu već apsolvirali, i pretpostavljam da je povratak motivisan svim onim što se desilo u međuvremenu, tu pre svega mislim na Assangea i Snowdena. U tom pogledu, film je vrlo zanimljiv jer dosta otvoreno iznosi neke “teorije zavere” koje često padaju na pamet, plus dodatno rasvetljava cyber aktivnosti američkih obaveštajnih službi na skoro pa dokumentaran način.

Kad je reč o akciji i strukturi, Greengrass je malo umirio svoj stil. Sada je tu manje rezova, malo više kontinuiranih kadrova, ali zamisli u pogledu akcije su praktično prenete iz ranijih nastavaka - tu je jurnjava kolima u finalu, ovog puta u Las Vegasu, slabija od one u Moskvi u SUPREMACYju ali bolja od one u ULTIMATUMu, tu je ponovo razmena podataka na javnom mestu, kao u ULTIMATUMu, tu je ponovo koda sa par dramskih scena posle akcionog finala.

Za razliku od ranijih Greengrassovih filmova koje je snimao Oliver Wood, ovaj je snimao Barry Ackroyd, DP kome akcija nije pod A. Ne mogu sada njega okriviti za pitomost dešavanja, ali mislim da je Wood bio stabilniji izbor što je uostalom pokazao kasnije snimajući Espinosin SAFE HOUSE. Ipak, akcija u JASON BOURNEu je na nivou, a set-piece na atinskom Trgu Sintagma spada među upečatljivije u serijalu.

Ono što je najbitniji doprinos petog filma serijalu jeste uvođenje Alicije Vikander koja je maestralno odigrala ulogu agentice CIA zadužene za cyber pitanja koja prepoznaje da Bourne nije baš tako jednostavna figura kako ga njeni šefovi prepoznaju. Ako se serijal bude nastavio, a nema razloga da se to ne desi, nadam se da će Alicia Vikander ostati integralni deo tih budućih nastavaka. 

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment