Tuesday, July 5, 2016

CENTRAL INTELLIGENCE

Pogledao sam CENTRAL INTELLIGENCE Rawson Marshall Thurbera, drugu ovogodišnju akcionu komediju o mismatchovanom paru superšpijuna i običnog građanina. Nažalost, GRIMSBY je bio potpuni promašaj, iako je daleko zanimljiviji od CENTRAL INTELLIGENCEa. To ne znači da je CENTRAL INTELLIGENCE nezasluženo hit. Naprotiv, Thurber je snimio film koji na vrlo korektan način sprovodi u delo jednu dobro oprobanu premisu, sa grupom velikih zvezda. Međutim, problem CENTRAL INTELLIGENCEa je u tome što je iole nagledanoj publici sve jasno unapred, ne samo na nivou priče već i na nivou gegova. To ne mora biti problem u ovoj vrsti filma, ali mu definitivno oduzima onu svežinu koju ima GRIMSBY sa svojim ponekad šokantnim, zbunjujućim, neobuzdanim humorom. Ipak, CENTRAL INTELLIGENCE je evidentno pravljen za publiku koja nije gledala mnogo filmova a Rock je ponovo izvanredan u glavnoj ulozi, kao komičar Arniejevskog profila. Sada se sigurno obistinila vizija Petea Berga iz filma WELCOME TO THE JUNGLE o tome kako je Arnie predao štafetu Rocku, ali isto tako čini mi se da je Rock naučio sve lekcije iz Arniejevih staza i bogaza i da svoju karijeru usmerava znatno obazrivije i preciznije.

Teza da je ovo film koji je pravljen za publiku sa omanjim gledalačkim stažom dovodi do još jednog poređenja sa GRIMSBYjem koji ima paklen tempo između ostalog i zato što zna da će gledalac lako prepoznati razne žanrovske žargone. CENTRAL INTELLIGENCE u pojedinim fazama ide potpuno obrnutim putem i pokušava da nam do detalja proda premisu kao da u njeno ispunjenje sumnjamo. Otud je prilično rastegnut na početku.

Inače, zanimljivo je da se film bavi pitanjem autsajdera koji dolaze u centar pažnje, zamenom uloga i rušenjem stereotipa i to kroz neverovatno reafirmaciju istih tih stereotipa, podsmevajući se istim stvarima koje su smešne negativcima u filmu. Za film koji je toliko opterećen tematizovanjem životnih vrednosti, izuzetno je vrednosno konfuzan.

Kevin Hart se kod mene još nije dovoljno dokazao kao komičar ali u ovom filmu je korektan. Ipak, čini mi se da je Thurber bio nekonzistenatn u načinu na koji ga je režirao pa se tako smenjuju precizno skriptovane scene sa nekim pokušajima improvizacije koji u potpunosti menjaju ritam filma. Thurberov rediteljski postupak je u tom pogledu bio znatno superiorniji u naprosto bitno duhovitijem filmu WE’RE THE MILLERS.

Glavne probleme filma ipak moram vezati za scenario. Prosto scenario za flm ovako visokog profila morao je biti svežiji i samim tim duhovitiji. Humor koji je ovde ponuđen izrazito je predvidljiv, kao i tretman premise koji je izuzetno konvencionalan. U pojedinim slučajevima čak i ortodosniji žanrovski filmovi koji se ne dotiču parodije nude nešto iščašeniji pogled na određene zaplete, kao što su recimo tajni agenti ili terorističke pretnje. No, s druge strane, CENTRAL INTELLIGENCE je strukturalno jako precizan pa u tom smislu uspeva da dobije prelaznu ocenu kao scenaro.

Film je umnogome oslonjen na Rockova pleća, i ona su prilično jaka. Ipak, kada se sve sabere, CENTRAL INTELLOGENCE jeste film koji nije bolji od njegove role. U tom smislu, ovo je svakako par u odnosu na Thurberov prethodni film ali i dalje on izgleda kao reditelj na kog se može računati u budućnosti. 

* * 1/2 / * * * *

3 comments:

  1. Pa, dve i po od četiri zvezdice nije malo. Pogledaću ga verovatno kad izađe na HBO. Ne zvuči kaonda vredi davanja para za bioskop.

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Potrudio sam se da što detaljnije opišem šta čeka eventualnog gledaoca ovog filma.

    ReplyDelete