Friday, July 8, 2016

SEPTIMO

Pogledao sam SEPTIMO, triler Patxija Amezcue. Posle 25 KILATES smešten u Kataloniji, Amezcua svoj novi film smešta u Buenos Aires. Isto tako, posle prvog filma koji je prodat za rimejk, kao da je želeo da postigne isti rezultat i sa o novim filmom. SEPTIMO ima jednostavnu trilersku premisu, advokat na dan velikog ročišta doživljava veliku krizu - deca mu nestaju tokom rutinske porodične šaljive igre i on kreće da ih traži. Jedino mesto na kome su deca mogla nestati je njegova stambena zgrada, ali prisutna lica nisu jedini osumnjičeni.

Za razliku od 25 KILATES u kome je Barselona kao grad imala značajnu ulogu, u SEPTIMO zgrada dobija ulogu zgrade-protagoniste. Nažalost, zgrada nije dovoljno interesantna i Amezcua gubi taj vrlo bitan adut. Zgrada je arhitektonski intrigantna ali neatraktivna, sa puno belina koje se registruju kao praznina pa SEPTIMO, opet za razliku od 25 KILATES pomalo vuče i na TV film.

Osnovna misterija je solidno sprovedena ali ni postavka ni razrešenje ne nude ništa senzacionalno osim fino spakovanog high concepta. Čini mi se da je u ovom filmu Amezcua odlučio da se zaustavi na high conceptu, ali rezultat je film koji nažalost neće uspeti da se proda Holivudu jer oni za inicijaciju pored koncepta ipak i očekuju i atraktivan film. SEPTIMO je pitak, pošteno urađen triler a nije to ono neameričko ostvarenje koje zaista može da crossoveruje i prevaziđe holivudsku ponudu. 

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment