Saturday, July 30, 2016

NEGOCIADOR

Pogledao sam NEGOCIADOR Borje Cobeage, jednog od najuspešnijih aktuelnih španskih scenarista, pre svega vezanog za žanr komedije. Borja Cobeaga od početka svoje karijere uporedo i režira, pored pisanja za druge reditelje. NEGOCIADOR je njegov do sada najuspešniji film kada je reč o nagradama, dobitnik je naslova najboljeg bakijskog filma na festivalu u San Sebastijanu.

Nažalost, NEGOCIADOR odlazi u smeru čudnog understatementa u kome ne samo da je teško čitljivo šta je Cobeagi smešno, osim same suštine sukoba između Španaca i Baska, već ni najosnovniji zaplet ne uspeva da se razigra, kao što ni karakteri ne uspevaju da se izgrade.

NEGOCIADOR govori o matorom španskom birokrati, lojalnom Baskijcu, koji odlazi na pregovore sa članovima ETA oko rešenja baskijskog problema. Zaplet zvuči potentno, ali rezultat je nažalost i više nego mlak. Kada se toj nedorečenosti proistekloj iz understatementa doda i dosta neočikavana banalnost Cobeaginog pokušaja da strancima “objasni” situaciju u Baskiji, onda je rezultat film zaista skromnih dometa.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment