Saturday, July 23, 2016

STAR TREK BEYOND

Pogledao sam STAR TREK BEYOND Justina Lina. Treći film nije režirao JJ Abrams a i scenario ne potpisuju njegovi čauši Orci, Kurtzman i ekipa već Simon Pegg i Doug Jung. I rezultat je različiti od Abramsovog. Meni su oba njegova STAR TREK filma bila odlična, prvi je zaista jedan od onih filmova koji opravdavaju postojanje rebootova, i stoji kao uzor u toj nečasnoj delatnosti. Drugi je bio zanimljivo viđenje najvećeg negativca u mitologiji STAR TREKa i ispravio je problem prvog filma a to je slab negativac. Prva dva Abramsova filma su se dakle mahom bavila redefinisanjem pojmova, rebootovanjem, inovacijama unutar načina na koji se radi STAR TREK.

Treći film je potpuno drugačiji. U njemu je STAR TREK već uhodana mašina. Nema tu ničeg naročito novog ili revoluconarnog. S jedne strane imamo ono što je uspostavio Abrams, s druge imamo karakterističnu artificijelnost STAR TREK-univerzuma. Otud, STAR TREK BEYOND ne može imati impact prva dva Abramsova filma ali pokazuje nešto drugo što je vrlo važno - u rukama Justina Lina, ovaj serijal funkcioniše kao dobro podmazana i efikasna mašina.

Štaviše, STAR TREK BEYOND takođe uspeva da ima boljeg negativca nego prvi Abramsov film, a uspeva da u duhu Roddenberryjevih ambicija i plasira jednu “veliku temu”. Možda je najzanimljivije to što u pogledu “velike teme” STAR TREK BEYOND ponajviše podseća na Blomkampov ELYSIUM, sa kojim deli ne samo dizajn Yorktowna već i temu otpadnika koji žele da se dokopaju civilizacije koja ih je odbacila i smestila na planetu punu tehnološkog otpada.

Otud, poput latinizovanog siromašnog LA u ELYSIUMu, ovde je planeta zapravo blomkampovska Afrika u kojoj kopajući po tehnološkom oitpadu, subalterne grupacije žele da organizuju otpor civilizaciji koje se gnušaju i koju krive što su u tom stanju.

U određenom smislu, treći deo nudi možda i najaktuelniji “message movie” element od sva tri rebootovana STAR TREK filma.

Justin Lin konačno uspeva da proizvede zaokružen film koji funkcioniše. Videlo se da on to ima u sebi prošle godine kada je svojim epizodama otvorio drugu sezonu TRUE DETECTIVEa. Naravno, STAR TREK BEYOND nema veze sa tim, ali drago mi je da Lin ipak uspeva da napreduje. Odlično vlada ritmom, humorom i akcijom i eventualni problemi filma se mogu prepoznati u scenariju koji u pojedinim deonicama čini da “zaboravimo” na određene tokove priče a Lin nije uspeo da te probleme razreši.

STAR TREK BEYOND je pouzdan produžetak onoga što je Abrams započeo i dokaz da je novi filmski serijal ove franšize već sada daleko bolji. 

* * * / * * * *

1 comment:

  1. Baš me raduje što vam kritika nije negativna. Vidim da čak i neki trekiji imaju pozitivno mišljenje o filmu.

    ReplyDelete