Wednesday, July 20, 2016

LA CARTA ESFERICA

Pogledao sam LA CARTA ESFERICA Imanola Uribea, ekranizaciju romana španskog bestseler pisca Artura Perez-Revertea. Reč je o španskoj varijaciji na DA VINCI CODE, podjednako ravnoj i dosadnoj, vidno manje zanimljivoj. Film je formalno triler ali je zapravo jedan dosta mučan, nezanimlljiv hibrid melodrame i nečega što bi trebalo da bude uzbudljivo ali nikako u tome ne uspeva. Taj efekta velikim delom stvara i voiceover glavnog junaka koji neprekidno komentariše situacije, neke čak i anticipira, ubijajući čak i preostale tragove nekakve intrige. Sudeći po filmu, Uribe nije bio siguran da li je njegova pojednostavljena priča održiva bez voiceovera, a onda ga je dodavši ga samo još više pojednostavio.

Javier Aguirresarobe je slikao film i to je možda najveća šteta jer Uribe nije uspeo da iskoristi zaista izvanredne mogućnosti ovog veterana čiji je talenat na kraju krajeva prepoznat i u holivudskoj A-produkciji. Nažalost, Uribeov film jedva da ima kapacitet televizijskog filma, i tu Aguirresarobe nema šta da pokaže, osim elementrarne profesionalnosti.

Uprkos potpisu ovog velikog majsotra, LA CARTA ESFERICA spada među vizuelno manje zanimljive španske komericjalne filmove. 

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment