Wednesday, July 6, 2016

LA POR

Pogledao sam LA POR Jordija Cadene, katalonskog veterana, reč je o porodičnoj drami koja se fokusira na temu porodičnog nasilja. Cadena u ovom filmu ima saradnike koji donose izuzetno svež i sugestivan vizuelni pristup, tako da LA POR sjajno izgleda i po tome se izdvaja u odnosu na ono što nudi sam materijal, baziran na adaprtaciji romana Lolite Blanch.

Naime, LA POR je najsnažniji u atmosferičnim prikazima života glavnih junaka, tokom rane jeseni u Barseloni, a kada se dođe do dijaloga, oni su dosta fokusirani, uglavnom vrlo vezani za glavne konflikte i odudaraju od atmosferičnosti i “povišenog”, estetizovanog realizma koji Cadena dotle gradi.

Referenca koja mi pada na pamet u slučaju ovog filma svakako je Gus Van Sant u tom vizuelnom pogledu ali Cadena je mnogo efikasniji, njegov film traje sedamdesetak minuta i vrlo je zgusnut, uprkos estetizaciji.

Momak koji igra glavnu ulogu je odličan, pa ne čudi da je i pre ovog filma imao glumačku karijeru.

LA POR je film čiji je autor verovatno stavljao akcenat na samu supstancu priče, a na kraju mi je forma bila daleko zanimljivija i smatram da samo zabog forme i vešte egzekucije ovaj film i vredi videti. 

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment