Sunday, July 3, 2016

HOOKED UP

Pogledao sam HOOKED UP Pabla Larcuena, Reč je o sirovom niskobudžetnom found footage hororu snimljenom na iPhoneu. Larcuen je jedan od onih reditelja koji ima sposobnost da relativno dobro ostavi situaciju u pogledu likova pa i lokacije, ali onda kada krene horor ispostavi se da je dosta neiventivan. Naime, nategnuta premisa zašto se junaci snimaju neprekidno iPhoneom nije baš najubedljivija ali u sklopu sa karakterima nekako može da prođe. Glumačka podela koju čine Jonah Ehrenreich i Stephen Ohl u glavnim ulogama Amerikanaca koji žele da se provedu u Barseloni, takođe je jako dobra, za početak jer deluju kao glumci koji su simpatični ali sasvim sigurno nisu zvezde i gledaocu nije lako da predvidi šta će im se desiti.

Međutim, onda kada negde oko polovine filma krene horor, stvari prosto padaju jer pretnja sa kojom se suočavaju nije previše zastrašujuća, niti je uopšte zanimljiva. Naravno, u jednom trenutku, ono što se javlja kao ključni problem među junacima jeste ono što ih najsnažnije vezuje ali ta tema se otvara prekasno i relativno mlako.

HOOKED UP je sirov found footage koji ne ide na mockumentary kljuć već na kinetičnost, i to mi se sviđa, međutim čini mi se da je u pojedinim situacijama Larcuenov film čak i složeniji za realizaciju nego što izgleda, jednim delom zbog slabe horor imaginacije.

HOOKED UP je u svakom smislu jedan mali film, ali neke jako delikatne stvari radi dosta dobro, samim tim je šteta što se na svakom koraku prodaje jeftinije nego što vredi. No, u hororu vrlo retko film može biti dobar ako mu ne valja ono što je žanrovski osnov.

Jaume Collet-Serra je bio pokrovitelj ovog filma, kao još jednog u nizu španskih žanrovskih projekata namenjenih engleskom govornom području. 

* * 1/ 2 / * * * *

No comments:

Post a Comment