Thursday, August 22, 2013

THE PURGE

Pogledao sam THE PURGE Jamesa De Monaca i prilično sam razočaran time što je ovaj film doživljen ako ne kao dobar a ono barem kao svež/drugačiji high concept rad u produkciju Blumhouse koja je stekla kapital na bazi serijala PARANORMAL ACTIVITY i rada sa Orenom Pelijem. Međutim, De Monaco nije snimio film koji je "radikalan" kao Pelijevi i njegov rad nažalost više podseća na DTV radove sa poznatim glumcima, i među njima se kvalifikuje u sredinu, možda čak i začelje kad je reč o kvalitetu. Osnovna premisa o Purgeu kao godišnjem prostoru u 12 sati tokom kog se zločin ne kažnjava u Americi, čime se narod doveo u red jer ima prostor da se izduva, samo po sebi poziva na mnogo ambiciozniju priču, i u tom pogledu sve što se dešava van kuće je zanimljivije od onoga što se dešava u njoj. De Monaco nije dovoljno ubedljiv reditelj da nam "silom" pomeri pogled sa šire slike na manju, i da kroz manju priču ispriča onu širu već nas prisiljava da unutar "zanimljive" postavke gledamo prilično konfuzan home invasion film, bez prave napetosti, sa razvučenom ekspozicijom itd.

Sama ideja da postoji Purge je zanimljiva ali je De Monaco svodi na želju građana da sprovodi nasilje, tuče i ubija, premda nisam siguran da su takvi porivi jedina stvar koja bi ljudima pala na pamet, niti da bi u startu klasna borba činila okosnicu tog nasilja, kako insistira De Monaco. Naravno, u ovakvim futurističkim premisama nema potrebe da se traži logika ili uverljivost nekog društvenog procesa, ovo iznosim kao primer suženosti De Monacove vizije.

THE PUIRGE je film koji nije skup ali je u rediteljskom pogledu krajnje konvencionalan. U tom pogledu, Blumhouse nas je na neki način prevario. Umesto high concepta kojine košta puno, podmetnut nam je jeftin film, ali je očigledno publika to itekako progutala i dovela ga do odličnog bioskopskog skora. Time je počinjena nepravda masi DTV naslova koji su bolji od THE PURGE ali nikada nisu dobili takvu priliku.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment