Wednesday, August 21, 2013

I DECLARE WAR

Pogledao sam I DECLARE WAR Jasona Laypeyrea i Roberta Wilsona, vrlo zanimljivu indie parafrazu STAND BY ME, a u određenom smislu neizbežna referenca je i LORD OF THE FLIES, premda ovaj film zapravo nema suštinske veze sa tim jer ova deca jesu sama ali nisu istrgnuta iz društva odraslih niti su u bilo kom trenutku sklona tome da uspostavljaju odnose dominacije kao odrasli. No LORD OF THE FLIES je neizbežan barem da bi dočarao deo atmosfere, emotivnog i fizičkog nasilja koje deca sprovode među sobom. Međutim, u osnovi, emotivni osnov ove priče je zapravo dečji, na prelazu iz faze latencije i pubertet.

Lapeyre i Wilson su vrlo maštoviti u tome kako vešto prikazuju klizanje unutar i izvan sveta mašte, kako kroz detalje vešto tumače u kom su odnosu junaci u odnosu na igru u koju su upleteni i signaliziraju u kojim trenucima vrag odnosi šalu.

Glumačka podela je izvanredna, sve uloge igraju deca, od kojih neka imaju prilično iskustvo na filmu i televiziji. Ipak, reč je o izuzetno izabranom dečjem ansamblu, bez slabog mesta. No, ovaj indie film je očigledno imao tu privilegiju da je iskusnu decu-glumce očigledno jednostavno angažovati pošto ne verujem da bi ovakva produkcija mogla da se dokopa odraslih glumaca sa takvim filmografijama.

U svakom slučaju, I DECLARE WAR je film posle koga ovi reditelji verovatno mogu dobiti priliku da rade nešto skuplje. Kad je o deci reč, njima nije bio potrban showcase ali kvalitetan i cool film u karijeri svakako jeste i to su dobili.

Lapeyre i Wilson su očekivano vrlo dobro iskoristili metaforu o deci koja se igraju rata ne samo kako bi generalno secirali međuljudske odnose već i da bi kritiovali savremeni američki ratnički etos koji uključuje prevaru i mučenje. Srečćom, ni kada se više ne bude znalo za ono kako se Amerika ponašala ovih godina, ti detalji će pored ideološke imati i očuvanu narativnu ulogu.

* * * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment