Friday, August 23, 2013

A TEACHER

Pogledao sam A TEACHER, Sundance favorit koji je režirala Hannah Fidell. Ovaj film svakako spada u najradikalniju Sundance struju, sa najmanjim budžetima, najradikalnijim postupcima, ali ovog puta rezultat itekako može da crossoveruje kao vrlo intenzivna intimistička drama o "sramnoj" vezi profesorke i učenika koja glavnu junakinju dovodi do propasti, lične i profesionalne.

Lindsay Burdge igra glavnu ulogu i nastavlja svoju intenzivnu saradnju sa Fidellovom, nudeći se praktično kao stub i svoje vrsni ko-autor ovog filma. Interzitet centralne uloge bi se najpre mogao porediti sa onim što je pružio Ryan Gosling u filmu HALF NELSON i u određenom smislu kada imamo u vidu milje u koji je smeštena priča i stil, rekao bih da A TEACHER i jeste ženska verzija tog filma.

Kao i u HALF NELSONu ili KLIPu, naracija se iznosi kroz praćenje lika, više nego kroz neke tehnike u kojima autori usmeravaju gledaočevu pažnju i prikazuju širu sliku. Tim pre je Lindsay Burdge ostvarila značajniji doprinos.

Fidell se fokusira na temu opsesije, krivice, i ne proširuje vidike na druge stvari, međutim atmosfera školskih aktivnosti je vrlo vibrantna i oseća se razlika između učenika kojima je to usputna stanica i nastavnika koji tu zauvek ostaju.

A TEACHER je prilično lapidaran film tako da utisak koji ostavlja na gledaoce pre svega zavisi od toga da li ih je kupio svojim prikazom atmosfere. U svakom slučaju, smešten u formu koja češće ne uspeva, A TEACHER je postigao svoj cilj.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment