Sunday, August 25, 2013

EMPIRE STATE

Pogledao sam EMPIRE STATE Dito Montiela. Ova istinita priča o čuvenoj pljački trezora u Njujorku, smeštena u milje grčkih iseljenika, završila je na DTV tržištu i ponovo nije uspela da plasira Dita Montiela u prvu rediteljsku ligu, na čijim se obodima on vrzma već čitavu deceniju. Montiel je zaslužio poštovanje svojim doslednim bavljenjem urbanim dramama i krimićima u duhu sedamdesetih, ali rezultati na tom polju mu nisu baš toliko upečatljivi. Međutim, Montiel je upečatljiv kao figura jer dosledno snima onu vrstu filmova koja je zapostavljena u savremenom Holivudu i iz koje su onomad proisticali veliki klasici. Rečju, šteta je što nije nešto talentovaniji jer bi sa takvom upornošću maltene mogao da revitalizuje ovaj žanr.

EMPIRE STATE je istinita priča čiji su pojedini detalji toliko bizarni da se u njih maltene ne može verovati, a Montiel ne uspeva da ih predstavi na pravi način i kod njega oni više deluju kao greška u realizaciji nego kao nešto što se zbilja dogodilo. S druge srane, Montiel nastavlja bizaran trend angažovanja The Rocka za istinite priče. Koliko je u filmu PAIN & GAIN on imao smisla kao rešenje za ulogu bildera, tako ni u EMPIRE STATE ni u SNITCH on ne deluje uverljivo. U EMPIRE STATE on igra policajca koji je na tragu pljačkašima, i uprkos tome što čak ni ne igra loše, njegova fizionomija pripada drugoj vrsti filma - naprosto nemoguće je smestiti čoveka sa takvom fizionomijom u bilo kakvu realističku ili istinitu priču osim neke u kojoj naprosto igra bildera. Održavanje takvog izgleda deluje kao posao sa punim radnim vremenom i on prosto ne može da prođe kao lik koji usput radi nešto drugo.

Liam Hemsworth, Chrisov brat i zamenik je solidan u glavnoj ulozi, Michael Angarano kanališe mladog Dustina Hoffmana kao njegov pričljivi i pohlepni najbolji drug, i ostatak ekipe se prilično solidno uklapa u žanr.

Scenario Adama Mazera nedovoljno reaguje na bizarnost čitave situacije, i čini se da je morao da stavi malo veći akcenat na to kako su takve stvari mogle da se odigraju a da neko ne odreaguje ozbiljnije. Možda je to i do montaže, ali priča ima nekoliko ozbiljnih rupa u pogledu logike izvršenja dela i kasnije istrage.

Ipak, EMPIRE STATE je vibrantan film, one vrste koja se ne pravi tako često tako da je uprkos raznim frustrirajućim nedostacima vrlo pitak i prijatan. Taj domet ipak nije dovoljan da bi danas ovakva priča došla do bioskopa.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment