Wednesday, May 27, 2009

SUSAN'S PLAN

Posle nekoliko godina potrage najzad sam pogledao SUSAN'S PLAN Johna Landisa. U vreme kada se ovaj naslov pojavio na piratskom VHSu, Radivojević ga je zapazio kao totalni curio ali ja nisam stigao da ga pogledam tada da bi potom postao nedostupan i nestao sa radara.

Ipak, on je uspeo da ga locira, i najzad sam ga se i ja dokopao.

SUSAN'S PLAN je nepravdeno zanemaren film. Sasvim je sigurno da je reč o jednom naizgled generic pokušaju neo noir komedije kakav je Miramax pravio na tone u to vreme, ali Landis mu je nesumnjivo dao određene toucheve iracionalnosti po kojima se izdvaja iz mase. Drugi aspekt po kome se izdvaja svakako je All-Star glumačka podela u kopjoj nema nekih bankable zvezda (osim paradoksalno Rob Schneidera) ali ima dosta poznatih faca, od Michael Biehna do Lare Flynn Boyle.

I ono što je najvažije od svega, svi su raspoloženi da daju sve od sebe, naročito Lara, i da nas dobro zabave, što se generalno u ovoj vrsti indie filma retko sreće, pošto zvezde imaju tendenciju da budu uzdržanije u ovakvim projektima nego u blockbusterima ili par totalnom art-houseu.

Landisov scenarističko-rediteljski pristup je pre svega baziran na vrlo efikasnom i dinamičnom izlaganju priče zahvaljujući kome se sve ono što je generic lako apsolvira a prijatne bizarnosti dolaze do izražaja.

Za SUSAN'S PLAN je teško reći da je dobar film, ali nesumnjivo je reč o Landisovom filmu i to je samo po sebi dovoljna preporuka za ljubitelje i poznavaoce.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment