Sunday, May 3, 2009

COMPLICITY

Pogledao sam COMPLICITY Gavina Millara, škotski triler o nečemu što je naizgled zavera a u stvari je plot serijskog ubice sa krajnje ličnom vendetom u vidu.

Millarov film je snimljen po Banksovom romanu, koji nisam čirtao, ali se u svakom slučaju ne može smatrati dobro napisanim, barem u filmskom smislu. Scenario se iscrpljuje u detaljima koji su potpuno nevažni za glavnu priču a da čak ne daju ni posebnu boju karakterima. To deluje dosta čudno ako imamo u vidu da je scenario pisao Bryan Elsley koji je sa svojm sinom kreirao seriju SKINS dosta karaktaresitičnu po konciznosti.

U svakom slučaju čini se da su Millar i Elsley vrlo uporno pokušavali da COMPLICITY bude genrebending triler koji će rušiti konvencije i nadovezati se na tradiciju započetu na tom mestu sa TRAINSPOTTINGom i sličnim projektima, međutim u ovoj vrsti ta filma ta razbarušenost prosto ne funkcioniše osim ako je ne radi veliki majstor što oni očigledno nisu.

Jonny Lee Miller i Brian Cox sjajni glumci, pravi leadovi i partneri, ali uloge kao što je ova donekle i objašnjavaju zašto je Jonny Lee Miller nešto slično engleskom Stephen Dorffu. Iako su i dalje svi spremni da mu daju priliku, on nikako da snimi TO. COMPLICITY je čak film koji je i bolje prošao nego što je zaslužio a ispraćen je i poređenjima sa DEFENCE OF THE REALM, svakako nezasluženim laskanjem.

Millarova egzekucija je solidna i svakako su njegovi problemi uglavnom vezani za vođenje priče i likova, odnosno sagledavanje filma kao celine.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment