Thursday, May 7, 2009

17 AGAIN

Pogledao sam 17 AGAIN Burr Steersa.

Najjači utuisak sa ove projekcije je zapravo ključ ovog filma. Naime, u samom finišu, jedan (muževan) muški glas u sali, negde iza mene, bezmalo je uzviknuo, ushićeno "U, al bi jebao ovog Zac Efrona!" i na neki način rekao je ono što je ostatak sale osećao.

Da, zapravo ceo ovaj film baziran je oko zaista neverovatne seksualne privlačnosti koju sa sobom nosi Zac Efron. Naravno, tinejdžerske svih polova (trademark by Meho K.) ga žele iz romantičnih razloga, ostali bi ga overili iz čiste potrebe da se iživljavaju, da unište nešto lepo, da ga devirilizuju, da povrate ravnotežu u svet.

17 AGAIN je u svojoj samoj suštini jedna dosta flah komedija o zameni identiteta (a to je toliko provaljen koncept da je čak i u Srbiji nedavno snimljen jedan tkav film ) odnosno o sredovečnom čoveku koji se jednog dana budi podmlađen (u svakom slučaju bolje od naslova iz naših novina "Probudio se zaklan"), upisuje se u srednju školu i kada mu se ponovo pruži prilika da ispuni svoje dečačke snove, zbog čije je neispunjenosti bio nesrećan u braku, shvata da je u stvari ipak bolje bilo onako kad je samo mislio da je neuspešan a u stvari nije umeo da uživa u životu.

Za razliku od ostalih američkih filmova koji afirmišu autsajdere, ovaj film je kao THEY LIVE u tom smislu da gledaocu pokušava da prikaže ugao iz koga zapravo sve izgleda u redu. I na neki način to je lep pedagoški model za mladu publiku (kojoj je ovaj film pre svega namenjen) kako ne bi bili užasnuti kada počnu da liče na svoje roditelje.

Međutim, catch koji prodaje celu priču, dovodi decu u bioskope i sl. jeste Zac Efron koji zaista ima makings zvezde starog kova. On nosi ceo film i čini da se 17 AGAIN zaista izdvoji i negde zasluži status major filma, i nečega što je vredno pažnje.

Međutim, za Efrona bi bilo dobro ukoliko bi uskoro počeo da snima i nešto malo ozbiljnije pošto bi bilo šteta da svoj nesporan šarm ne iskoristi i u filmovima u kojima je vredno pažnje nešto izuzev njega. 17 AGAIN nije film koji ima puno toga da ponudi izuzev Efronovog showcasea. Međutim, sa njim u celoj priči, čini se da je New Line proizveo nešto što sasvim ispunjava svoju funkciju, ostavlja tween publiku prezadovoljnom, pa čak stiče i izvesne simpatije kritike zbog solidnih fundamentalsa cele produkcije.

Slično timskom sportu, međutim za film je ipak potrebno nešto više od samo jedne zvezde i svih ostalih svedenih na epizode, tako da se nadam da će Efron uskoro imati i neki dobar team effort.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment