Saturday, May 9, 2009

CURB YOUR ENTHUSIASM

U sklopu pripreme za početak gledanja serije CURB YOUR ENTHUSIASM, pogledao sam film Larry Davida SOUR GRAPES iz 1998. godine. Ovaj film je danas maltene zaboravljen iako je u svoje vreme polarizovao kritiku, jedni su ga smatrali kultnim ostvarenjem a drugi su mislili da je to nešto najgore ikada snimljeno. Istina je negde na pola puta. Naime, Larry David u ovom filmu ne uspeva da pobegne od svojih televizijskih korena, on je izgradio ime i karijeru radeći SEINFELD i to se oseća u ovom filmu, i u pozitivnom i u negativnom smislu. U pozitivnom smislu svakako zbog toga što je serija puna vrlo pametnih i vrlo duhovitih rešenja koje joj pored sitkomske, daju i atmosferu old school komedija Billy Wildera recimo, a u negativnom smislu zato što David ne može da pobegne od sitkoma kako u vizuelnom tako i u dramaturškom smislu i film odaje utisak epizode TV serije od sat i po. Da, on deluje kao epizoda iznadprosečne TV serije u to nema sumnje, ali filmske fakture u tome zaista skoro da nema.

Druga stvar koja smeta filmu, a možda i ne bi smetala seriji jste podela koju predvode Steven Webber i Craig Bierko. Na filmu, Craig Bierko nikada nije uspeo da se nametne da bude išta više od sjajnog epizodiste iako on po svojoj glumačkoj anatomiji ima izvesne predispozicije zvezde. Međutim, on je na ničijoj zemlji između onoga što je nekada bio Mel Gibson i onoga što je sad Jason Segel, i kao takav nije našao svoje mesto. Webber je osrednji glumac na sličan način. Moguće je da bi ova podela bila sjajna u seriji, ali njih dvojica nisu dorasli filmu, naročito ako imamo u vidu da je ovo forma kakvu bi trebalo da nose baš high concept glumci.

Međutim, izvan toga što SOUR GRAPES nema autentični crossover potencijal, za ljubitelje žanra, reč je o vrlo zanimljivom delu, nedoraslom bioskopu ali sasvim solidnom za konzumiranje na TVu, sa dosta vrlo zdravog crnog humora koji David nije mogao da plasira na syndicated televiziji a oduvek je želeo da prikaže.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment