Friday, June 27, 2014

WHEN HARVEY MET BOB

WHEN HARVEY MET BOB je izvanredan i dinamičan televizijski film BBCa o dešavanjima iza održavanja Live Aida. Dunlop je verovatno mnoge stvari pojednostavio a po svom priznanju neke je i preuveličao kako bi WHEN HARVEY MET BOB bio uzbudljiviji, ali sa rediteljem Nicholasom Rentonom postigao je sjajan rezultat jer ima deonica koje divno rekonstrušu epohu, ima onih koje funkcionišu kao triler a ima i nekih koje su kao komedija.

Naravno, mi danas znamo koje su konsekvence te "kulture humanitarne intervencije" i da je danas podsaharska afrika isparcelisana među javnim ličnostima koje zastupaju njihove humanitarne katastrofe, vršeći novi vid perverzne kolonizacije.

No, WHEN HARVEY MET BOB pomaže da potisnemo to sadašnje znanje. Boba Geldofa izvanredno igra Domhnall Gleeson a Harveya Goldsmitha Ian Hart. Ipak za Gleesona je ovo zaista mnogo veći proboj i čini da Geldof oživi kao lik uprkos evidentnim razlikama u crtama lica.

Internacionalni doprinos Live Aidu je natuknut na nivou fusnote, nažalost nema i uključenja iz Beograda.

Uprkos svim nedostacima koji su vezani za same činjenice, recimo potcenjen je Midge Ure kao činilac, WHEN HARVEY MET BOB je izvanredan TV film i primer kako su televizija i rokenrol sada već bez ikakve sumnje postali zrela "istorijska" tema. Isto tako, zanimljivo je koliko su se okolnosti u svetu muzike i televizije u međuvremenu promenile, i koliko je sistem radikalno drugačiji danas.

No, sve to na stranu, WHEN HARVEY MET BOB je iznad svega odlična a poučna zabava, spoj lepog i korisnog.

No comments:

Post a Comment