Thursday, June 5, 2014

CHARLIE MUFFIN

Jack Gold je 1979. godine režirao izvrsnu televizijsku adaptaciju romana o Charlie Muffinu, sa Davidom Hemmingsom u glavnoj ulozi. Uz sve pozitivne predrasude koje imamo prema britanskoj televiziji, Gold je zbilja otišao korak dalje i njegov CHARLIE MUFFIN nosi u sebi apsolutni film look i to ne samo u pogledu vizuelnih rešenja već i načina na koji rešava odnose među likovima. David Hemmings je ikona britanske kinematografije i u svojoj oronuloj fazi donosi preko potrebnu patinu Charlie Muffinu, sposobnom operativcu Mi-6 koji shvata da je Služba odlučila da ga izda.

Freemantle piše na ničijoj zemlji između le Carrea i Forsytha, važni su mu depresivni likovi špijuna ali ga zanimaju i zaplet i suspense, a Gold vlada svakim od tih aspekata.

Uz Hemmingsa se od doajena u ovom TV filmu pojavljuje Ian Richardson a lokacije u Britaniji, Nemačkoj i Austriji su maestralno iskorišćene da se rekonstruišu Britanija, Istočna Nemačka, Čehoslovačka i Austrija.

Doajen televizijske fotografije Ousama Rawi je odlično sarađivao sa Goldom i ponudio je vrlo elegantan i atmosferičan izgled filmu.

CHARLIE MUFFIN je odličan primer hladnoratovske kinematografije i treba da ga pogledaju svi one koje taj podžanr zanima, kao i poštovaoci konvencionalno jake britanske produkcije.

No comments:

Post a Comment