Sunday, June 1, 2014

LOCKE

Pogledao sam LOCKE Stevena Knighta. Sudeći po tome da sinoć u Tuckwoodu nije bilo žena na projekciji rekao bih da nisu dovoljno emancipovane da dođu i provedu sat i po vremena nasamo sa Tomom Hardyjem iako o tome stalno pričaju. LOCKE je zanimljiv pokušaj, snimljen za šest dana, sa Hardyjem u centru pažnje u praktično jedinoj ulozi koja se vidi na ekranu, ali sa bogatom podelom koja komunicira sa njim putem telefona, i scenarijem koji u britanskom stilu nudi jasno postavljene likove, probleme i sukob.

Ono što se na kraju ispostavlja kao najveći problem filma nije zapravo to što ovo nije baš priča o jednom junaku već samo film u kome se jedan junak vidi a ostatak priče se dešava van ekrana, nije ni ograničenje ambijenta, već potpuno nepotrebni monoplozi u kojima glavni junak eksternalizuje svoju traumu koja je inače bila apsolutno čitljiva i iz razgovora telefonom odnosno dijalog.

Hardy se muški nosi sa izazovom, Knight režira kao scenarista koji pokušava da pobegne od scenarističkog backgrounda, dakle pokušava da se iskaže vizuelnim detaljima i kad treba i kad ne treba. A ako imamo u vidu da je Hardy snimio svoju ulogu za šest snimajućih dana, a to je maltene čitav film, ovo ostaje kao zanimljiv ekspreiment i poučna lekcija za filmmakere kako napraviti vrlo sveden film koji uz odgovarajuću glumačku podelu može imati čak i mejnstrim potencijal.

A LOCKE, uz sve nedostatke i "ekstremnost" koncepta na kraju ipak jeste jedan vrlo mejnstrim film.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment