Monday, June 23, 2014

THE UNDERGROUND MAN

Pogledao sam THE UNDERGROUND MAN, adaptaciju istoimenog romana Rossa Macdonalda koju je za televiziju režirao Paul Wendkos. Ovo je roman o Lew Archeru i tog junaka igra iskusni televizijski veteran Peter Graves.

Graves je odigrao stotine uloga u karijeri ali je ostao verovatno najpoznatiji po pilotu iz filma AIRPLANE. U toj ulozi se ismevao svojoj strejtaškoj, sterilnoj screen personi, orud je svima jasno da Graves ni na jednom nivou nije dobar izbor za ulogu Lew Archera.

Wendkosova adaptacija jeste televizijska i jeste sterrilnija od filmskih, međutim Graves je ipak previše pogrešan čak i za tu sterilizovanu verziju Archera, junaka koji neprestano prolazi kroz određenu vrstu životnog brodoloma.

Lew Archer je jedan od onih detektiva koji često bivaju udareni nečim u potiljak i nokautirani (u THE UNDERGROUND MAN čitava tri puta). Igrajući Harpera, Newman je iznad svega umeo da dobro gradira lik i da posle svakog nokauta njegov Harper bude drugačiji, povređeniji, iskusniji. Graves međutim igra Archera vrlo ravno i posle svakog nokauta je potpuno isti kao pre.

Misterija koju obrađuju roman i TV film je zapravo vrlo zanimljiva ali bez dobre centralne uloge Archera, sve ostalo deluje prilično rutinski. Otud, ne čudi što Gravesova interpretacija Archera nije zaživela.
Posle neuspeha ovog Wendkosovog pilota sa Gravesom, snimljena je serija o Archeru sa Brian Keithom u naslovnoj ulozi. I tu seriju je režirao isti reditelj i bila je kratkog daha.

Nažalost, još uvek nisam uspeo da nađem seriju sa Keithom ali za THE UNDERGROUND MAN sa sigurnošću mogu reći da bi bio sasvim fina televizijska celovečernja misterija, dostojna Macdonalda, da je imao drugog glumca u glavnoj ulozi.

No comments:

Post a Comment