Sunday, June 22, 2014

SENSATION

Pogledao sam SENSATION Toma Halla, irsku crnu komediju, sa elementima melodrame, o usamljenom, nezrelom mladom stočaru koji posle očeve smrti rasprodaje farmu i sa novostečenim novcem prvo prolazi kroz inicijacijski ritual sa jednom prostitutkom a zatim se zaljubljuje u nju i odlučuje da pokrene bordel u kooperaciji sa njom.

Domnhall Gleeson igra glavnu ulogu i ovde nagoveštava harizmu koju će do maksimuma dovesti Richard Curtis u ABOUT TIME. Međutim, SENSATION je komičan više u ključu Roddyja Doylea, i u pojedinim deonicima je iznenađujuće mračan, i najbolji je onda kada se bavi odnosom dva glavna junaka, odnosno najstereotipniji je onda kada prikazuje irski milje, čija se pitoresknost nagoveštava ali na kraju zapravo ne igra značajniji ulogu.

Međutim, sa "otkrićem" kao što je Gleeson, osnovna melodramska osovina između seljačića i seksualne radnice savršeno funkcioniše, a ishod priče donosi dobrodošao dah "realizma" koji je sprečio da se sve pretvori u irski seoski PRETTY WOMAN.

Tom Hall kao reditelj i scenarista, ni pre ni posle ovog filma nije imao projekte većeg kalibra i mahom se vezao za televiziju. Gleeson s druge strane je odlično upravljao svojom karijerom sve do sadašnje delikatne tačke kada se upustio u STAR WARS. Ipak, nadam se da ga franšiza neće progutati jer mislim da ima puno kvaliteta za filmove koji mogu preneti indie senzibilitet do nekog crossover uspeha, što zapravo radi i sam SENSATION.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment