Wednesday, June 11, 2014

DEADLY COMPANION (aka DOUBLE NEGATIVE)

Pogledao sam DEADLY COMPANION George Bloomfielda, ekranizaciju Macdonalda poznatu i pod naslovom DOUBLE NEGATIVE. Ovaj film je nastao u periodu ekspanzije kanadskog filma, uključujući i tamošnju žanrovsku produkciju čiji će ključni eksponent kasnije postati Cronenberg. Nažalost, ovaj film je više na liniji onoga što je na tom mestu radio Bob Clark, samo je slabiji. U glumačkoj podeli se, potpuno mimo svojih tipskih rola javljaju lokalni komičari John Candy i Eugene Levy i ovo je zanimljiva fusnota u njihovima karijerama. Žanrovska okosnica filma s druge strane je Anthony Perkins koji igra generic sumnjivog psiho-tipa, dočim se Michael Sarrazin i Susan Clark takmiče ko će biti manje zanimljiv u glavnim ulogama u ovom nažalost dosta rutinskom trileru i amneziji koji dosta dugo uspeva da ubedi gledaoca da neće sve biti onako kako je najgluplje moguće a na kraju upravo tako bude.

Nisam čitao Macdonaldov roman THE THREE ROADS a pošto je ovo slab film, siguran sam da je bolji. Međutim, ne znam u kom je kontekstu i po kom metodu tretirana glavna Misterija - dakle da li ju je Macdonald tretirao kao nešto što će se kriti od gledalaca (u čemu Bloomfield uspeva uprkos sebi) ili kao neizbežnu tragičnu sudbinu glavnog junaka.

U svakom slučaju, jedino što drži ovaj film relativno zanimljivim za ljubitelje krimića jesu Macdonaldova reputacija, Perkinsova rola i relativno pedantna realizacija kanadskih filmskih radnika tog vremena.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment