Sunday, June 29, 2014

LE CAPITAL

Pogledao sam LE CAPITAL Coste Gavrasa. Reč je o ekranizaciji romana Stephanea Osmonta i najlakše bih je opisao kao Gavrasov WALL STREET. Nažalost, iako je izašao neposredno posle Svetske ekonomske krize, opet kasni u svakom pogledu za Stoneom.

Iako je Gavras na crnohumorni način i dosta dobro dotakao pitanje ekonomske krize u LE COUPERETu, ekranizaciji Westlakea, u LE CAPITALu nema šta da kaže jer neprekidno želi da se zgražava nad junacima ali on nije reditelj "negativne poetike", on se u suštini ne bavi antijunacima, on mora da ima skoro pa naivnog heroja za kog se navija i mora da ima jasan angažman, bez cinizma. Međutim, koketirajući sa idejom antijunaka kao u LE COUPERET, samo sa jednim koji je težak za identifikaciju, on postiže manje uspeha.

Isto tako, iako se od Gavrasa očekuje da po definicji ima socijalistički stav, ne mogu da kažem da sam ikakav stav uspeo da prepoznam u LE CAPITALu. On svakako nije proizveo karakter kao što je Gordon Gekko jer nije proizveo nijedan karakter vredan pamćenja .

U svakom slučaju, Gavras u sred ekonomske krize nudi film koji nije nimalo svež, i maltene je bliži po zapletu prvom WALL STREETu, i na svakom nivou ostaje irelevantan rad, uprkos pretpostavci da je ovo tema u kojoj bi se mogao odlično iskazati.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment