Monday, February 20, 2023

VESPER

Kristina Buozyte i Bruno Samper snimili su film VESPER, evropsku koprodukciju koja je rezultirala jednim veoma dizajniranim, maltene stripovskim SF filmom smeštenim u postapokaliptičnu budućnost u kojoj je čovečanstvo platilo skupu cenu svog razvoja ali je bioinženjering postao pitanje opstanka.

Glavna junakinja je devojka koja u postapokaliptičnoj pustoši brine o sebi i svom ocu koji je u teškom stanju ali malo revitalizovan upotrebom revolucionarne biotehnologije kronenbergovskog tipa. Kada nađe ženu iz jedne od zaštićenih kolonija za povlašćene tzv. Citadela, devojka s ocem mora da napusti svoju dotle koliko-toliko napetu ali ipak mirnu egzistenciju.

Posle Bongovog SNOWPIERCERa koji je bio remek-delo u svakom pogledu, očekivao sam još veće interesovanje kako za ekranizacije francuskih SF stripova (tehnički francusko-belgijskih jer je ovo ta neka estetika) ali i za njihov pristup estetizaciji na filmu. To se nije desilo u očekivanoj meri.

Ipak, ako volite taj evropski imaginarij SFa onda je VESPER film za vas. Od američkog filma preuzima relativnu "realističnost" okolnosti i neke osnove naracije, premda je tempo veoma evropski, a od evropskog stipa preuzima izgled. I to je spoj za koji ne znam koliko će vam se zadržati na umu u pogledu priče, ali neke slike iz ovog filma će trajati dugo posle gledanja, što i jeste u krajnjoj liniji kompliment u ovoj formi izražavanja.

VESPER je podjednako zanimljiv i kao producentska zamisao ali i kao selektorska odluka i verujem da će pružiti mnogo svima koji ga budu gledali, ali naročito ljubiteljima i poznavaocima, SFa kao žanra, francuskog stripa i raznih kronenbergovskih biotehničkih zamisli kojih ovde ima više nego kod njega u poslednjih dvadeset godina i FESTa na kom je prikazan EXISTENZ.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment