Thursday, February 23, 2023

LOVING HIGHSMITH

LOVING HIGHSMITH, dokumentarni film koji potpisuje Eva Vitija, obrađuje biografiju Patricie Highsmith kroz njen intimni život kao isprva prikrivene pa potom i otvorene lezbejke, od njenog klasika LGBT literature CAROL objavljenog pod pseudonimom do tačke kada naseljena u Švajcarskoj pred kraj života odlučuje da ga reizda pod svojim imenom.

U međuvremenu izlazi njeni romani o Ripleyu, brojni krimići, veliki broj ekranizacija u rukopisu raznih autora počev od Hitchocka pa sve do Wendersa, Liliane Cavani i Adriana Lynea. Uporedo sa tim u njenom životu ređaju se razne bolne situacije, razne veze koje propadaju iz raznih razloga i razne žene koje inspirišu njen rad ali joj i stvaraju utisak da u stvari vodi promašen život.

Film je veoma vešto izveden, narativno jasno postavljen, baziran na kombinaciji bogatog arhivskog materijala, fotografija i pokretnih slika, inserata iz filmova i razgovora sa bitnim ličnostima koje su još uvek žive, među kojima je najpitoresknija Marijane Meaker, poznata lezbejska pulp književnica.

Ipak, Patricia Highsmith, iako pokojna već preko četvrt veka je uspela da bude protagonistkinja kroz svoju neverovatnu harizmu koju zrači sa arhivskih snimaka. Sa njih je jasno da je bila neobičan i snažan karakter.

Eva Vitija je snimila izuzetan film o izuzetnoj osobi za koji verujem da bi joj se dopao da je dočekala da ga vidi.

* * * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment