Friday, February 17, 2023

CVRČAK I MRVICA

FEST je pre nekoliko godina imao program namenjen deci i omladini, sada ima poneki film u programu za tu ciljnu grupu.

CVRČAK I MRAVICA je međutim zanimljiiv ne samo za decu već i za naše filmske profesionalce pošto je reč o povratku hrvatskog dugometražnog animiranog filma. Uprkos tome što je hrvatska animacija bolje podnela raspad zemlje jer je u njenim studijima rađen autsorsing za mnoge ozbiljne projekte i ugledne svetske produkcije, a njeni crtači su se kasnije proslavili crtajući i stripove velikih izdavača, u dugometražnoj formi su imali sličan broj pokušaja kao i mi.

CVRČAK I MRAVICA prirodno nema veze sa estetikom Milana Blažekovića i njegove ČUDESNE ŠUME ili ŠEGRTA HLAPIĆA. Ovo je jedan ekonomičan animirani film koji se lako uklapa u mnoštvo evropske animacije koja zaostaje znatno za američkim filmovima velikih studija ali i dalje ima svoje mesto na repertoraru.

Animirani film je oduvek važio za mudar poslovni potez jer "ne stari" i stalno mu se rađa nova ciljna grupa koja ga nikada nije ni gledala, pa je CVRČAK I MRAVICA tako i koncipiran - on nudi jednu modernu ali ne i dnevno aktuelnu parafrazu basne o cvrčku i mravu i njihovom pokušaju da obrišu sukob između sviranja i rada.

Scenaristi dosta solidno pokrivaju temu mada ima par segmenata koji su nudili možda i više prostora za razradu. Recimo, mravi su graditelji i prikazani su kao arhitekte koje žive u strahu od muzike jer bi onda mogla srušiti njihove mravinjake. Ta dimenzija neuvođenja kulturnih sadržaja u mravinjake u kojima je glavni ideal rad i gradnja mogla je biti razrađenija, premda najbolja scena u filmu jeste didaktička pozorišna predstava kojom se mravi indoktriniraju protiv cvrčaka.

Dizajn likova i ta konekcija u oblicima između mrava i cvrčaka a razlika u boji su dobro izvedeni. Ipak, ne treba očekivati da će ikoga od autora zaduženih za dizajn likova uskoro zvati Pixar.

Pre ravno četvrt veka Pixar i Dream Works imali su u isto vreme dva animirana filma o insektima A BUG'S LIFE i ANTZ. Na jednoj strani virtuoznost Johna Lassetera, na drugoj glas Woody Allena. Danas su obojica cancelovani.

Nadam se da će Luka Rukavina kome su u realizaciji ovog filma pomogli Kristijan Milić i Dino Krpan imati više sreće i da će nastaviti da radi u ovom formatu.

CVRČAK I MRAVICA bi aspolutno mogao zauzeti mesto u selekciji bilo kog Kids Festa ili u terminu bilo koje neameričke animacije na repertoaru. Nadam se da će projekcija ovog filma nekoj deci biti prvi susret sa FESTom.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment