Tuesday, February 14, 2023

BACI SE NA POD

Debitantski film Nine Violić BACI SE NA POD ,koji će biti prikazan na FESTu, uspeva da se izdvoji iz mase filmova o razvodu zahvaljujući tome što ona veoma insistira na formalnim rešenjima. Film nudi sagledavanje iste situacije iz tri ugla od kojih je prvi ugao gledanja i najizazovniji - posmatramo rastanak bračnog para iz vizure deteta i njegovog sveta mašte koji malo reflektuje traumatičan efekat događaja oko njega a malo i ne. Ovaj segment je i najzanimljivije izveden, sa nekim animatorskim intervencijama koje su me podsetile na rukopis Spike Jonzea.

Preostala dva ugla su iz vizure partnera koje igraju Goran Bogdan i Nina Violić i ono što je zanimljivo jeste da svako od njihovih "sagledavanja" donosi pomalo do tada "neviđenih" dešavanja ali se pre svega razlikuje u kadriranju i bukvalno u "uglu gledanja".

Otud posedno priznanje za ovaj kompaktan i pedantno izveden film zaslužuje direktor fotografije Vanja Černjul koji ima bogato iskustvo na američkoj televiziji i filmu.

Kako je STRIC proživeo svoj život u Srbiji pre FESTa, postojao je rizik da neće biti hrvatskih filmova vrednih pažnje na njemu. Ipak, nema razloga za brigu, BACI SE NA POD je preporuka za one koje zanimaju ove stvari koje sam gore opisao.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment