Friday, February 17, 2023

THE LOST KING

Stephen Frears je veliki majstor režije i svaki njegov novi film treba pogledati sa velikom pažnjom. Posle filma PHILOMENA, ponovo radi sa Steve Cooganom na jednoj "maloj" priči o ženi koja odlućuje da istraži istorijski osnov iza Shakespeareovog lika Richarda Trećeg. Ona se pridružuje jednoj maloj gotovo underground mreži njegovih fanova koji pokušavaju da dokuče ko je on bio, gde je sahranjen i da li je zaista bio telesno deformisan, zao i samozvan.

Ona napušta posao, i već komplikovanu životnu situaciju usložnjava svojom potragom te ova istinita priča dobija sve predispozicije jednog rasnog inspirational ostvarenja, što on ipak nikad ne postane.

Frearsov postupak, rad sa glumcima i neodoljiva jednostavnost izlaganja priče čine THE LOST KING jako zanimljivim za gledanje, mada za moj ukus možda pre u formi TV filma nego bioskopskog ostvarenja, otud i mislim da je krajnji domet ipak bliži oceni * * 1/2 nego * * * iako je i ova više u opticaju. Izbor teme, njena realizacija i ukupan utisak su na visokom nivou, smisao za humor je neprekidno tu, ali prosto danas za bioskop je potrebno nešto više. Frears je u svojoj karijeri uradio dosta filmova koji su krenuli kao televizijski pa završili na velikom ekranu, setimo se recimo SNAPPERa koji smo svojevremeno gledali na Festivalu autorskog filma. U slučaju THE LOST KING stvari možda stoje obrnuto, ali kod Frearsa uvek ima šta da se vidi.

No comments:

Post a Comment