Sunday, June 8, 2008

SERIES 7: THE CONTENDERS

Pogledao sam SERIES 7: THE CONTENDERS Daniel Minahana.

Reč je o indie filmu, razvijenom u Sandance Labu koji tematizuje problem reality show programa. U tom smislu ovaj film je bio prilično svež 2001. godine kada ta tema još nije prežvakana, premda i tada je koncept televizijske emisije u kojoj se ljudi ubijaju međusobno bio već prežvakan kod Kinga i filmovima kao što su LE PRIX DU DANGER, RUNNING MAN i sl. Međutim, u ovom krugu prežvakavanja, Minahan na svojoj strani ima iskustvo postojanja reality emisija, pa u tom smislu on formalno postavlja svoj film kao jednu produženu epizodu reality showa, tj. u filmskom smislu mockumentary.

I koristeći takvo rešenje Minahan vešto uspeva da nadomesti sve nedostatke svog niskog budžeta, snimanja na elektronici, gerilskog rada na realnim lokacijama i sl.

Da je mockumentarna forma za njega samo poštapalica, potvrđuje scenario koji izuzev formalnog TV gimmicka ubrzo počinje da dobija obrise ozbiljne i ubedljive melodrame koja u drugoj polovini filma sasvim profunkcioniše.

Iako je paradoksalno ovaj indie film koji kritikuje našu realnost za samo sedam godina uspeo da postane blago datiran u odnosu na filmove koji su tretirali našu sadašnjost kao bajku, činjenica je da SERIES 7 stoji kao odličan primer mudro osmišljenog i precizno realizovanog indie showcasea koji je u Minahanovom slučaju rezultovao početkom rada na HBO serijama, što uopšte nije loša pozicija.

Ovakvi high concept filmovi koji unutar sebe nude odgovore na produkciona iskušenja trebalo bi da posluže kao uzor i srpskim rediteljima jer ovaj primer, između ostalih pokazuje kako kroz takav film može puno da se postgne.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment