Thursday, June 19, 2008

CHAOS THEORY

Pogledao sam CHAOS THEORY Marcos Siege, courtesy of Ginger.

Marcos Siega je privukao moju pažnju spotovima, a s potom i filmom PRETTY PERSUASION koji je zaista bio jedan od najboljih indie filmova koje sam gledao u proteklih nekoliko godina. Međutim, istovremeno Siega radi i na televiziji na serijama poput DEXTERa, ali i pokušava da se probije u mejnstrim.

Njegov prvi "komercijalni" film UNDERCLASSMAN koji je snimio za Miramax je bio derivativan ali gledljiv, ali dugo je odlagan i na kraju je propao na blagajnama. Sličnu sudbinu doživeo je CHAOS THEORY koji doduše stoji negde između indie i major filma jer ga je snimio za Warner Independent.

CHAOS THEORY je ekstremno derivativan pokušaj pravljenja indie romcoma, čija se nezavisnot ogleda u tome da želi da bude za nijansu inteligentniji i pesimističniji od redovne ponude. Međutim, CHAOS THEORY je besramno derivativan čak i za srpske uslove. Između ostalog kao prvi plotpoint koristi se situacija da čovek odvede trudnicu na porođaj, u blonici ga proglase za oca a onda kad ode na DNK pregled kako bi dokazao da nije otac, ispostavi se da je sterilan. Ovo je toliko passe urbana legenda da je imamo čak i u Vuletićevom bosanskom filmu NIJE TEŠKO BITI FIN.

Isto tako, koncept glavnog junaka koji je stručnjak za raspored vremena, jako liči na lik Ben Stillera u ALONG CAME POLLY gde je on ekspert za procenu rizika.

No, čak i ako bi apstrahovali ove detalje koje smo već videli, prilično je bilo jasno da od CHAOS THEORYja neće biti ništa kada je u međuvremenu izašao DEFINITELY MAYBE u kome isto glumi Ryan Reynolds i koji je upmarket romcom koji se odvija u flešbeku. Doduše, meni se čini da je CHAOS THEORY prvi snimljen i otud mi nije jasno zašto su toliko dugo čekali sa premijerom i na kraju dozvolili da posle simboličnog bioskopskog prikazivanja, film završi na DVDu odmah.

Čak i da nije derivativan, CHAOS THEORY je vrlo ravan film, sa sporadično duhovitim momentima i efikasnom Sieginom režijom, koji čak i sa trajanjem od ispod 90 minuta ostavlja utisak razvučenosti, i to ne zbog problema sa dinamikom koliko zbog mešavine scena koje odaju utisak da smo ih već gledali i melodramskih i komičnih momenata koji naprosto nisu zaigrali.

Međutim, zbog Siegine kompetencije i prilično kvalitetne glumačke podele, CHAOS THEORY je ipak podnošljiv film i ostaće kao dostojanstven promašaj u njihovim karijerama.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment