Thursday, June 26, 2008

ROGUE

Pogledao sam ROGUE Greg McLeana, courtesy of Kunac.

McLean je pre par godina imao aktuelan horor čijeg imena ne mogu da se setim, ali sećšam se da je imao jednu dobru scenu i da mi je bio nepodnošljivo dosadan. Naravno, mogao bih dok ovo kucam otići na IMDb i konstatovati kako se zove (WOLF CREEK beše ili je to ono sa decom?), ali mislim da ovo dosta dobro ilusruje moj odnos prema njegovim slavnim danima koji su uostalom i omogućili da ovaj film bude pod Dimensionovom kapom.

ROGUE je kudikamo konvencionalniji film, u njemu igra Radha Mitchell i pojavljuje se Sam Worthington koga očekuje slava sa AVATARom i T4 pa samim tim ovaj film dobija i neki star power. McLean u ROGUE svakako ni na koji način nije reformisao oprobane formule croc filma. Ovo je klasičan monster film koji se fokusira na izolovani incident, gradi sukob između likova na osnovu zarobljenosti u opasnoj situaciji i suspense zahvaljujući zveri koja može da izleti i sredi ih svakog časa.

U samoj postavci zveri, film je prilično starinski. Dakle, krokodil se minimalno vidi sve do samog kraja kada se prikazuje kao prilično ridikulozna kreacija, a ako imamo u vidu da je u finalu filma krokodil mahom van vode, postavlja se pitanje zašto nije izlazio van vode i ranije već opasnost bila mahom vezana za vodu.

Isto tako, krokodil je tehnički prilično neuverljiv. Ako još imamo u vidu da HOST ima dosta krokodilskog u sebi, ROGUE ima jako ozbiljnu kopnkurenciju, i rekao bih da joj nije dorastao. ROGUE pored anatomije monstruma ima (uostalom zar nije HOST remix ALLIGATORa) i još jednu veliku slučnost sa HOSTom a to je zaplet sa ostavom u kojoj krokodil čuva nepojeden plen.

Međutim, McLean nema revizionističku energiju da bi dobacio di Bong Joon Hoa, i ROGUE je u najboljim momentima prilično arhaičan monster film koji isporučuje solidne jump scares i oslanja se na već nepodnošljivu konvenciju da tamo gde je nevolja nema dometa mobilni telefon.

Ipak, ROGUE je barem dinamičan, nepretenciozan i traje 90ak minuta, tokom kojih nudi dovoljno jump scareova da bude barem pitak.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment