Friday, April 4, 2008

BLACK SAMURAI

Pogledao sam BLACK SAMURAI Al Adamsona, courtesy of Ginger.

Reč je o vehicleu mog omiljenog blaxploitation glumca Jim Kellyja, poznatog po ulozi u filmu ENTER THE DRAGON koji je potom imao i hit BLACK BELT JONES sa istom ekipom, da bi zatim potonuo u B-produkciji.

Adamsonov BLACK SAMURAI svakako nije jedan od onih naslova zbog kojih bi se B-film mogao smatrati umetničkom formom bogatom značenjima, i po svojoj veštini se sigurno ne kvalifikuje za izgubljeni klasik. Ovaj pokušaj da se sa Kellyjem uradi James Bond rip-off ipak uspeva da bude sasvim upotrebljiv curio, da donese Kellyjev stil borbe koji se razlikuje od tadašnje generacije kung fu glumaca, nešto je sporiji i krvaviji, sa nizom ekscentričnih detalja.

Recimo Kelly se u nekoliko navrata obračunava sa midgetima i prava je šteta što te scene nije režirao neki majstor tako da su
prilično mlako zabeležene. A u samoj završnici filma, Kelly dobija priliku da se bije sa jednom velikom pticom, orlom ili tako nečim nezgodnim, i tu bi isto bolji reditelj postigao veći rezultat. Ovako, te scene ostaju više kao kuriozitet koji je zanimljiviji kad se prepričava nego kad se gleda.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment