Thursday, April 21, 2016

CRIMINAL

Pogledao sam CRIMINAL Ariela Vromena. Da se odmah razumemo, scenario ovog filma je originalan koliko i SNSovčev doktorat. Dakle, nimalo. Međutim, ravan rip-offa koju ovaj film dostiže dovedena je do paroksizma pa čak i bizarne filmofilije. Naime, na nivou zapleta, ovaj film mnogo duguje Tarsemovom SELF/LESSu i svemu što mu je prethodilo da ne nabrajam, i kao i kod Tarsema istovetu ulogu igra Ryan Reynolds! Zatim, film jako puno duguje McGjevom THREE DAYS TO KILL i svemu što mu prethodi i glavnu ulogu kao i u tom filmu igra Kevin Costner.

Rečju CRIMINAL je rip-off minornih filmova Ryana Reynoldsa i Kevina Costnera, u kome glavne uloge igraju Kevin Costner i Ryan Reynolds. To je već samo po sebi genijalno. Doduše,Reynolsova uloga je glavnija po značaju nego po minutaži ali da ne cepidlačimo.

Na sve to, Avi Lerner je na neki, sebi svojstven način okupio impresivan cast, tu je i Gal Gadot (Costner, Reynolds i Gadot je DC reunion) zatim Tommy Lee Jones i Gary Oldman. Najveće iznenađenje u filmu je međutim rola Scotta Adkinsa. Naime, Adkins igra u filmu i NE BIJE SE!

Avi je dakle spojio mačo heroje, DTVjevce i oskarovce, i film ima bolju podelu nego što po bilo kom osnovu zaslužuje. Zahvaljujući tome, Vromen uspeva ne samo da prevaziđe tu bizarnu derivativnost scenarija već i da napravi film koji će u nekim momentima čak i pokušavati nešto novo.

Lik Kevina Costnera je snakeplisskenovski, on je psihopata sa oštećenjem mozga u koga su preneta sećanja tajnog agenta CIA koji zna gde se krije panično traženi holandski haker. Te smene agentove lucidnosti i besprizornosti prethodnog vlasnika mozga su dale priliku Costneru da se ispolji, i odavno se nije ovako dobro zabavljao na ekranu. On je u suštini i najprisutniji u filmu, svi ostali mu pružaju podršku, i svi su prilično dobri.

Film je sniman u Londonu i odlično su iskorišćene lokacije i kolorit. Posle LONDON HAS FALLEN, Avi Lerner ponovo pravi jednu iznenađujuće elegantnu produkciju u Londonu, i koristi ga za finu hladnoratovsku atmosferu.

Ariel Vromen je došao u ovaj film sa nekom polovičnom indie reputacijom ali se u pogledu egzekucije ne pravi mnogo pametan. Ovo je žanrovski film od glave do pete, ali uspeva da generalno stvori nešto malo upmarket atmosfere, pušta glumce da se povremeno ispolje, a oni mu uzvraćaju vrlo disciplinovanom igrom u funkciiji filma.

CRIMINAL je neslavno propao na blagajnama mada znajući Lernere verovatno su baš to i želeli. Međutim, siguran sam da će ovaj film živeti na malim ekranima gde neće imati tako nesavladivu konkurenciju kao u vreme kada je izašao gde ni blokbasteri nisu uspevali da se izbore za velike rezultate.

Ovaj film se može posmatrati kao druga Costnerova meč lopta u pokušaju da se ubaci u TAKEN-fazu. Opet mu komercijalno nije uspelo ali ovo je uspeliji TAKEN derivat od mnogih. 

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment