Saturday, April 23, 2016

MIDNIGHT SPECIAL

Pogledao sam MIDNIGHT SPECIAL Jeffa Nicholsa, i moram priznati da se nalazim u dilemi - da li Warner Bros na njemu primenjuje recept Zacka Snydera i pušta ga da snima šta hoće pre nego što ga podjarmi da deset godina radi superheroje ili je pak to sve crnohumorna igra grupe mogula koji su našli nekog sirotana da lože kako je genije a oni mu se smeju iza leđa.

MIDNIGHT SPECIAL je prošao ogromnu anticipaciju, koja je bila sistematski plasirana od prvih geek konvencija na kojima su prikazivani trejleri, preko prikazivanja na Berlinalu, do kritika koje su bile pune hvalospeva.

Međutim, rezultat je gotovo komično loš. Da je Stephen King ovo napisao, bilo bi snimljeno za televiiziju i baćeno na male ekrane. Poređenja sa Amblinom koja su plasirana se nažalost mogu navesti zbog tematske sličnosti ali MIDNIGHT SPECIAL je neuporedivo slabiji od bilo kog pravog ili osavremenjenog Amblina, kao što je recimo bio SUPER 8.

MIDNIGHT SPECIAL spada u red onih savremenih žanrovskih filmova koji se kunu u rediteljske postupke sedamdesetih i onda to pokušavaju da postignu tako što namerno arhaiziraju sadašnje vreme. Da je barem smešten u epohu, MIDNIGHT SPECIAL bi možda imao za nijansu više smisla, ovako Nicholosv film istovremeno pokušava da se dešava danas ali i da junaci lutaju nekim ambijentima iz američkog filma sedamdesetih silom pokušavajući da evociraju tu uspomenu.

Međutim, lutanje po ambijentima iz sedamdesetih nije dovoljno da bi se evocirao filmski stil. Naročito, kada epoha nije rekonstruisana. Nichols ovde pokazuje da je kao neki scenarista i reditelj koji ne ume da napravi melodramu u vreme mobilnih telefona i socijalnih mreža jer ne može da je konstruiše bez zabune i neznanja nekog od likova.

Michael Shannon, njegov redovni glumac, naprosto nije dovoljno harizmatičan da bi bio leading man i otac malog dećaka sa natprirodnim moćima, tako da glumačka podela svakako ne doprinosi atraktivnosti, a mnogo harizmatičniji glumac, Adam Driver prebačen je da bude antagonista i ima sporednu ulogu.

Međutim, ono što stvara krunski disbalans je Nicholsov pokušaj da spoji opori realizam reditelja koji je umislio da je narodni pesnik sa SF premisom koja ozbiljno koketira sa trešom. Kada se tome doda da je ovo film potere koji ima ozbiljne probleme sa ritmom, rekao bih da MIDNIGHT SPECIAL nije rešio ni jedan od svojih fundamentalnih problema.

Konačno, razrešenje dečakove misterije je istovremeno potpuno lišeno iznenađenja, a rešeno je na najgori mogući način, naročito ako imamo u vidu da su takva razrešenja filmova u najvećem broju slučajeva obično jako slaba.

MIDNIGHT SPECIAL je film koji je dobio nezaslužen hype, a stavljen je u kontekst dela koja mu ne laskaju. Ipak, iako verovatno neće naći najširu publiku, na nivou reputacije posao je besprekorno urađen. Nichols zahvaljujuči ovom filmu jeste ubačen u prvu ligu. 

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment