Sunday, April 10, 2016

THE INVITATION

Pogledao sam THE INVITATION Karyn Kusame. Možda je problem u tome što sam fan njenoh filmova pa sam ovaj film dosta očekivao, ali jako sam se razočarao. Nažalost, THE INVITATION kreće kao jedna indie gužva u prostoriji, sa velikim brojem nedovoljno diferenciranih likova i prvoloptaškim ispoljavanjima njihovih trauma koju bih lakše mogao da zamislim da sceni nekog provincijskog pozorišta nego u ozbiljnom filmu, potom usledi jedan mlak iskorak u triler i na kraju se sve završava zaključenjem kojim Kusama odlazi u ozbiljne sfere treša.

Činjenica da ovaj film dobija dobre kritike pre svega se može vezati za Kusamin ugled na indie sceni gde je izbila u prvi plan kao velika zvezda a potom je nestala posle dva solidna major filma. Međutim, očigledno je da se danas status autora stiče ne samo snimljenim filmovima i uspesima već i neuspesima, i Karyn Kusama je to dobro iskoristila.

Phil Hay i Matt Manfredi su pokušali da napišu scenario koji bi se izdvojio od njihovih komercijalnih scenarističkih angažmana, ali nažalost THE INVITATION pokazuje da je bolje da se drže rimejkova i ributova koje pišu jer karakterna drama ipak nije za njih, kao ni sofisticirani horor.

No, ni Karyn Kusama nije sasvim nedužna u ovom filmu. Film je vrlo kruto režiran, i jedini momenti kada vizuelno zaživi ispoljavaju se kroz dosta klišetizirane vizuelne žargone preuzete iz savremene televizije. Dakle, scenario je slab ali ni Kusama ga nije nadogradila. No, isto tako, film iso ovako režiran mogao je biti bolji sa boljim scenarijem. Njen rukopis ovde je nažalost, tek korektan.

Drago mi je da su Kusama vratila na veliki ekran. Voleo bih da uspeh filma THE INVITATION iskoristi da započne neki novi projekat, koji će valjda biti i bolji. 

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment