Saturday, April 30, 2016

KIKI SE AMOR HACE

Pogledao sam KIKI, SE AMOR HACE Paco Leona, špansku seks komediju, inače rimejk australijskog filma LITTLE DEATH Josha Lawsona u kome je igrala i naša Bojana Novaković.

Reč je o dinamičnoj španskoj seks komediji koja se ne usteže da evocira i pomalo uspomene na Almodovara ali da pritom ne iskoračuje iz jasnog kako komercijalnog tako i humorističkog izraza. Uvek je zanimljivo videti film koji rimejkuje film snimljen na engleskom, pa makar to bilo u Australiji, u Evropi. I u određenom smislu, mislim da je Paco Leon napravio jako efektnu adaptaciju, od prvog do poslednjeg kadra, KIKI, SE AMOR HACE odaje utisak španskog filma i svega onoga što volimo u vezi sa tom kinematografijom.

Paco Leon se snalazi dosta dobro u celini sačinjenoj iz više priča i uspeva da ih ujednači. Svaka govori o nekoj vrsti seksualne perverzije koju junaci treba da prepoznaju u svom odnosu, pa je zanimljivo da film uspeva da ostgane ujednačen uprkos tome što su perverzije prilično neujednačene po stepenu toga koliko odstupaju od “standardnih” i “prihvatljivih” seksualnih praksi.

Doduše, verovatno je pitanje od gledaoca do gledaoca šta mu je perverznije od ovih stvari, ali čini mi se da ovaj utisak o balansu stoji nezavisno od gledaočevog odnosa prema perverzijama.

Paco Leon donosi nekoliko briljantnih komičnih set-pieceova koje odlično realizuje na svakom nivou, ali u svemu tome ne gubi emociju među junacima, uostalom film i govori o emociji koju junaci traže pokušavajući da postanu seksualno kompatibilni.

U vizuelnom pogledu, ovo je vedar španski film, a Leonov pečat je svakako oseća u načinu na koji uspeva da ostane diskretan a opet da ne beži od “prljavštine” u prikazima seksa.

Sve u svemu, KIKI ima svoj izvozni potencijal i lako bih mogao da ga zamislim kao špansku komediju sa kultnim statusom u Srbiji početkom devedesetih kada je njihov film popunio rupu u repertoaru stvorenu sankcijama. 

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment