Friday, April 22, 2016

ELVIS & NIXON

Posle GRAND THEFT PARSONSa, Johnny Knoxville i Michael Shannon su se našli na novom filmu koji govori o bizarnom događaju iz istorije rokenrola. GRAND THEFT PARSONS je govorio o krađi tela Grama Parsonsa, a ELVIS & NIXON Lize Johnson govori o susretu Elvisa i Nixona. Film je izašao jedva mesec dana posle epizode VINYLa u kojoj Richie Finestra susreće Elvisa, ali King prikazan u ovom filmu je na pragu da se pretvori upravo u tu dementnu ruinu.

Uostalom i u samom VINYLu, Elvis pokazuje Richieju neke zahvate kojima je učio Nixonovo obezbeđenje. ELVIS & NIXON pokušava da rekonstruiše susret Elvisa i Nixona što više može ali film na kraju ipak deluje kao simpatična fikcionalizacija, mnogo bliža DICKu Andrewa Fleminga nego FROST/NIXONu Rona Howarda. Dakle, ovde fakcija preuzima primat, ali rezultat je zabavan, efektan, zategnut film u kome Michael Shannon kao Elvis i Kevin Spacey kao Nixon sviraju na jednoj žici ali to rade majstorski.

Od sporednih glumaca jedini koji je uspeo da iskoristi priliku je Colin Hanks, Johnny Knoxville je nažalost ostao potpuno neiskorišćen, a rekao bih da isto važi i za priču o Elvisovom drugu i saradniku koji u sred cele te akcije žuri da se vrati u Los Anđeles kako bi upoznao roditelje svoje zaručnice.

Međutim, svi ti lenjo postavljeni subplotovi na stranu, pa makar ih smetali samo situacijama oko kojih sudbina nije bila dovoljno kreativna, u prvom planu je susret u kome najmoćniji čovek na svetu mora da se povinuje demenciji najpopularnijeg čoveka na svetu. I kad god se film drži te dinamike, funkcioniše.

Film je skromno budžetiran, u indie okvirima, i spada u jednu od glavnih ovogodišnjih Amazonovih akvizicija. Po profilu zaista i spada ono što bi streaming servisi logično nabavljali. 

* * 1/2 / * * * * 

No comments:

Post a Comment