Saturday, April 16, 2016

HARDCORE HENRY

Pogledao sam HARDCORE HENRY Ilje Naišulera, first person akcijaš koji izgleda kao walkthrough kroz neku igru koju je sanjao neko posle binge watchinga celokupnog opusa Neilla Blomkampa. Da li je HARDCORE HENRY recept za bilo šta? Svakako da nije. Ali, unikatan je film, i sam po sebi ima smisla i vredi.

Ideja first person filma nije nova i mnogi autori su se do sada njome bavili i na neki način opekli. Naišuler nije jer je uspeo da na nivou dramaturgije napravi neke vrlo zanimljive zahvate, i to na raznim nivoima.

HARDCORE HENRY ima vrlo jednostavnu priču, reč je o junakovoj potrazi za otetom suprugom koja je pala u šake ruskog super-negativca sa telekinetičkim moćima. Na tom putu junaku pomaže Sharlto Copley koji se javlja u raznim obličjima i ima funkciju sidekicka i video game tutoriala.

Sve vreme govorim o junaku, a junaka zapravo nema, zar ne? Mi ga praktično nikada ne vidimo (osim u jednom ogledalu u odrazu ali mi treba više gledanja da bih dešifrovao ima li u tome neke reference ili ne) ali on definitivno jeste junak i ispoljava se na dva načina. Pored toga što je nosilac vizure iz koje pratimo priču, javlja se i u formi, takođe first person flešbekova koji pomažu oko određenih motivacija.

Dakle, Naišuler ipak jeste uspeo da barem malo predstavi unutrašnji život junaka i stvori atmosferu kako mi “jašemo sa njim” iako ga ni ne vidimo ni ne čujemo.

U glumačkom pogledu zanimljivo je to kako je iskorišćen Sharlto Copley. Naime, on se vremenom profilisao kao epizodista u američkim filmovima, pa čak ni kod Blomkampa on više ne igra noseće likove, barem ne u svom telu. Međutim, u HARDCORE HENRYju on istovremeno jeste najprisutniji glumac. No, nije glavni, iz prostog razloga što igra nekoliko likova gde je svaki epizodni, i u narativu naprosto nema protagonizam glavnog junaka. Time je Naišuler izbegao problem Copleyeve harizme koja je vrlo velika ali nije za glavnog junaka, jer to je prevara koja je uspela Blomkampu i to samo jednom u DISTRICT 9.

Danila Kozlovsky je odličan kao Akan, glavni negativac. Haley Bennet pravi jako zanimljiv uspon u karijeri koja traje već celu deceniju ali kao da sada dobija neki pravi impuls.

Po jednostavnosti zapleta, HARDCORE HENRY stoji kao mešavine bajke o princu koji treba da spase princezu od zmaja i CRANKa sa Jasonom Stathamom. Ilja Naišuler ima smisao za humor tako da ima i dosta autentično duhovitih momenata.

Kada je o akciji reč, pošto je maltene neprekidna, zanimljivo je kako na neki način možemo govoriti o maestralnoj gradaciji. Naišuler je gradirao akciju izvanredno, od prve scene koja je spektakularna i najavljuje zanimljiv raszvoj događaja pa sve do sledeće u kojoj se malo spušta lopta a onda sve kulminira finalom koje je po nivou ludila negde gde bi možda gazio Takashi Miike da je u stanju.

HARDCORE HENRY je pored spektakla i estetike POV kadra, inače i vrlo nasilan film i u tom pogledu nosi u sebi onu dimenziju maštovitosti koju imaju akcioni fanovi kada svoje fantazije odvrnu na maksimum. Ruske lokacije i hardver su naravno svež imaginarijum za razigravanje takvih impulsa.

HARDCORE HENRY je posle skupe prodaje STXu uspeo da iskorači izvan geta žanrovskih festivalskih favorita u nešto što je ozbiljan mejnstrim adut. Međutim, mislim da na blagajnama nije izazvao ekstazu kakva se očekivala. Ipak, globalni prihodi, a i kasniji home video život će ovakav projekat učiniti svakako uspešnim produktom.

Da li je HARDCORE HENRY recept za to kako da se neka non-English speaking kinematografija nametne na žanrovskoj sceni? Apsolutno. Ovaj film ima tu vrstu nedostatka obzira prema zakonitostima rejtinga i masovnog tržišta kao i SRPSKI FILM. Ipak, ovo nije film koji je tehnički jednostavan niti je budžetski baš jeftin. Dakle, ovakav film može da nastane u Rusiji samo ako neko kao Timur Bekmambetov poveruje u njega. Jedan od najzanimljivijih Easter Eggova je to što se u jednoj situaciji na kratko pojavi “crna munja”, auto iz Bekmambetovljeve produkcije.

Nadam se ća Naišuler nastaviti da se bavi režijom, ali isto tako i da će u sledećem filmu pokušati nešto novo. 

* * * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment