Monday, June 1, 2009

TRUCK

Pogledao sam TRUCK Hyeong-jin Kwona.

Odlučio sam da nastavim za pozitivnim trendom korejskih filmova, i sa TRUCKom sam koliko-toliko nastavio tu seriju. Iako TRUCK ima određenih problema pre svega na nivou prenategnute motivacije likova, koja je prenapadna, kao i zbog nekih neuverljivih reakcija glavnog junaka koje prilično razbijaju iluziju, opet je reč o vrlo solidnom korejskom žanrovskom filmu čije je osnovno svojstvo da se ponovo radi o tipu filma koji niko drugi sem Korejanaca ne bi radio sa tolikom umetničkom i produkcionom ambicijom.

Ovako mala priča o očajničkom pokušaju siromašnog kamiondžije da sakupi novac za kćerkinu operaciju bacajući leševe za mafiju i njegovom susretu sa serijskim ubicom, nigde ne bi bila ovako maštovito i glossy realizovana.

U tom smislu, kao i u slučaju sa MARIN BOIjem i još nekim filmovima, Južna Koreja stoji kao bastion vrlo specifičnog i ambicioznog pristupa žanru.

Izvan rediteljske ambicije, TRUCK je vrlo kompetentno vođen i solidno režiran, tako da izvesne greške na nivou scenarija, preduga ekspozicija sa vrlo očiglednim ishodima određenih scena i sl. mogu da se oproste. Štaviše, TRUCK ima natprosečno interesantne odnose među karakterima ako imamo u vidu da je glavni negativac serijski ubica sa krajnje generic backstoryjem.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment