Sunday, June 14, 2009

THE GREAT BUCK HOWARD

Pogledao sam THE GREAT BUCK HOWARD Sean McGinlyja i neobično uživao. Reč je o jednom vrlo nepretencioznom filmu koji bi inače bio major release ali je verovatno zbog indie-friendly podele procenjeno da će bolje proći ako krene kroz indie circuit.

Nisam siguran koliko ovaj film suštinski ima indie atributa jer je reč o maestralno realizovanoj oldfashioned holivudskoj priči iz showbiz miljea i jedina stvar koja bi se mogla izdvojiti kao indie jeste atmosfera na tragu David Mameta i njegovih ranijih filigranskih tekstova kao što je recimo bio WATER ENGINE. Drugi nslov koji mi pada na pamet je THAT THING YOU DO! Toma Hanksa.

Tom Hanks je dosta prirodna referenca pošto je THE GREAT BUCK HOWARD njegova produkcija a on igra i oca glavnog junaka kog inače glumi njegov sin Colin Hanks. Ja sam već poznat po tome što izuzetno cenim Hanksov producentski i rediteljski rad i THE GREAT BUCK HOWARD je tipičan primer toga.

Već od sjajne špice, Sean McGinly pokazuje da nas čeka classy ride. Potom maestralno vodi jednostavnu i nepretencioznu priču o momku koji se oseća otuđeno na koledžu i ne raduje se studijama prava a onda odluči da okrene novi list i postane asistent poznatog ali ocvalog mađioničara.

John Malkovich i njegov upečatljivi izraz deluju sasvim ubedljivo u naslovnoj ulozi Great Buck Howada. Ovo je idealna rola za glumca koji je odavno počo da prerasta svoje likove i svoje deonice pretvorio u sopstveni show - iz prostog razloga što je reč o junaku kome je show popio život. Colin Hanks je u starmaking ulozi zbunjenog momka i posle ovog filma svakako zaslužuje pažnju. Mametovski i u krajnjoj liniji mađioničarski kredibilitet donosi Ricky Jay.

Sean McGinly i Tak Fujimoto su u vizuelnom smislu sjajno koncipirali film. Kadriranje i fotografija u sprezi sa kostimom i scenografijom čine da film bude potpuno temporalno izmešten. Naime, film se dešava sada ali cela atmosfera je retro u skladu sa životnom pričom naslovnog junaka koji je realno čovek prošlog vremena i funkcioniše u ambijentima čije je vreme prošlo.

Izvesna sentimentalna i feelgood nota u spoju sa tradicionalističkim optimizmom starog Holivuda ume da učini ovaj film deplasiranim ovog trenutka. Međutim, svi ti elementi su vrlo vešto realizovani i čini mi se da je ovo film odlično odmerenih i potpuno ispunjenih ambicija i potencijala, tako da ima svoje mesto.


Posle ovog naslova, Sean McGinly i Colin Hanks se svakako nameću kao tipovi koje treba pratiti.

* * * * / * * * *

No comments:

Post a Comment