Sunday, July 1, 2012

DEN DEMOKRATISKE TERRORISTEN

Pogledao sam DEN DEMOKRATISKE TERRORISTEN Pelle Berglunda iz 1992. godine. Ovo je ekranizacija romana o Hamiltonu u kojoj glavnog junaka igra Stellan Skasgaard koji ga je ovekovečio dva puta. Ovo mu je drugi film iz te faze, i bavi se Hamiltonovom infiltracijom među najnoviju generaciju pripadnika RAFa u Nemačkoj. Guillou je profilisao Hamiltona kao levičara koji je bio član Komunističke partije i simpatizer je PLOa i ovde upravo taj aspekt Hamiltonove ličnosti igra izuzetno važnu ulogu pošto se baš na osnovu toga infiltrira u RAF.

Berglund je prilično old school reditelj i njegov film iz 1992. deluje kao neki Euro rad iz sredine osamdesetih. Međutim, Berglund je prilično solidno dočarao živopisnu atmosferu Reperbana i Hamburga u celini i napravio je prilično ubedljiv milje kroz koji se Hamilton kreće. U odnosu na ostale glumce koje sam do sada gledao u ulozi Hamiltona, Skarsgaard je daleko najekspresivniji i uspeva da istovremeno deluje i kao heroj i da se u dovoljnoj meri razlikuje od Bonda, odnosno ne odlazi u ekstreme kao Sauk koji je anti-Bond ili Presbrandt koji je kao Bourne.

Sudeći po tome da nisam uspeo da lociram titlove za preostala dva Skarsgaardova rada u ulozi Hamiltona, ovaj naslov je verovatno najreprezentativniji za ovu fazu ekranizacija Guillouovog serijala.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment