Thursday, July 12, 2012

WALK ON WATER

Pogledao sam vrlo zanimljivo koncipiran ali nažalost slabo sproveden film WALK ON WATER Eytana Foxa. Ruku na srce, ovo je film koji se bavi ili barem dotiče queer tema pa ja možda nisam najbolja publika da u potpunosti sagledam njegovu snagu na emotivnom planu - no s druge strane ovo nije pederski underground film već mejnstrim pa verujem da je ipak reč o nečemu što mogu da razumem.

Fox kreće od premise koja je na granici ZOHANa - nemilosrdni agent Mossada dobija zadatak da prati mladog Nemca u poseti Izraelu čiji je deda možda još uvek živi ratni zločinac u bekstvu. Agent se zbližava sa mladim Nemcem i u jednom trenutku se suočava sa "neverovatnom" istinom da je mladi Nemac homoseksualac.

Film kreće kao blago hendikepirani buddy movie, a zatim postaje uneasy odd couple vrsta filma, međutim, pošto agent Mossada sve vreme mora da bude blizu Nemca, ne mogu da kažem da taj lik mora išta da prevazilazi u sebi, niti da se istinski zapita o svom odnosu prema homoseksualcima. Štaviše, od glavnog junaka se više podrazumeva da je homofob zbog profesije nego što on to istinski pokazuje.

U filmu ima jedna izuzetno duhovita scena kada Nemac odvede agenta u telavivski klub i on šokirano otkrije da su u klubu sve muškarci, ali sve ostale situacije suočavanja Mossada i LGBTa su krajnje klišetizirane i nimalo zrelije od onoga što se recimo može videti u PARADI.

WALK ON WATER ni rediteljski ni glumački nije naročito ubedljiv. Iako je dosta kreativne ekipe došlo iz Nemačke, ovaj film više liči na izraelski nego na nemački film. Zanimljivo je da kroz ceo film provejava snažan utisak kako bi se ova priča mogla izroditi u nešto zanimljivije, ali se to nažast nikada ne ostvari.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment