Tuesday, July 10, 2012

KID VENGEANCE

Pogledao sam KID VENGEANCE Joe Mandukea, vrlo zanimljiv vestern iz 1977. godine. Manduke je iskusna B-faca specijalizovana za radove sa dna kace, ali KID VENGEANCE kao Cannonova produkcija prilično žustro meša tradicije exploitationa, rape and revenge filma sa vesternom. U tom smislu, iako u filmu igra Lee Van Cleef koji je vestern ikona, ovaj film pre treba sagledavati iz vizure revenge podžanra i exploitationa uopšte.

Leif Garrett igra dečaka čijeg su oca ubili a majku silovali i ubili članovi bahate bande koju predvodi Lee Van Cleef, usput otevši njegove sestru. Garrett kreće za njima i ubija ih na niz surovih i kreativnih načina. Usput nailazi na kopača zlata kog igra Jim Brown i odlučuje da završni udarac izvede u saradnji sa njim.

KID VENGEANCE je snimljen sa niskim budžetom ali vrlo energično, i Manduke nema strah od toga da Garretta stavi u prvi plan. I zbilja, iako su Van Cleef i Brown prvopotpisani, Garrett je zaslužio da bude na prvom mestu. Van Cleefov lik je u pojedinim deonicama nekonzistentan, naročito u odnosu sa otetom devojčicom pred kojom kao da optkriva humanost koju dotle nije imao - srećom ostatak bande je dovoljno besprizoran i brutalnost kolektiva se ipak ne remeti.

KID VENGEANCE ima dosta grešaka, ali ako imamo u vidu produkcione postulate po kojima je nastajao, reč je o solidnom i upečatljivom filmu.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment