Friday, July 13, 2012

THE AMAZING SPIDER-MAN

Pogledao sam THE AMAZING SPIDER-MAN Marka Webba. Uprkos tome što je krajnji rezultat dosta mlak, Webb je snimio film čiji bih nastavak voleo da vidim, znajući da se Raimi popravljao iz filma u film. Webbov film je sporadično dosta slab, i jako retko je odličan, međutimmraspored slabih i pametnih rešenja je vrlo neobičan.

Naime, od Webba bih očekivao bolje rešavanje karakternih scena ali osim ljubavnih scena između Andrew Garfielda i Emme Stone, i ponekog duhovitog konflikta koji igraju Garfield i Leary, ostatak je iznenađujuće slab. Martin Sheen i Sally Field kao stric i strina su krajnje slabo iskorišćeni i u interakciji sa njima i Garfield izgleda slabije nego u ostalim delovima. Konačno, i scene u školi su prilično tanke, te bullying situacije su rađene mnogo bolje u drugim prilikama, a čak se na nivou dramaturgije, mada ne i režije, odnos Petera Parkera i Gwen Stacy razvija sa nekim ozbiljnim rupama.

Rhys Ifans je, kao i Garfield i Stone, ODLIČNO rešenje na nivou podele i jako je dobar u scenama dok je Curt Connors čovek, međutim mutant je nezanimljivo i neuverljivo realizovan.

S druge strane, meni se deo akcije sa Spider-Manom u kostimu čak i više dopao od Raimijegvog standarda, ali to su opet više pojedinačne situacije nego na nivou celine.

Ono što me ohrabruje pred nastavak jeste kvalitetna okosnica Andrew Garfield - Emma Stone koja je znatno svežija i potentnija od osovine Maguire - Dunst. Sa ovim glumcima je moguće postići mnogo više.

Nažalost, Webb ima ozbiljne probleme na nivou scenarija - tekst je dosta krut i šupalj a Garfield pokušava da mu udahne život kroz neku usiljenu spontanost i to ne ide. Zato su upravo najbolje one scene u kojima se odnosi među likovima intenziviraju mimo dijaloga.

Zanimljivo je da su saradnici sa ranijih filmova ostali u timu koji je pisao novi scenario. Čini mi se da je i tom pogledu reboot trebalo da bude potpun.

Slično kadrovskom stanju u srpskim preduzećima, THE SPIDER-MAN istovremeno ima i višak materijala i manjak situacija koje rade. Međutim, u odnosu na AVENGERS ovo ipak liči na film.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment